Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje strony internetowej są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Suchy Las

Wielkopolskie zwyczaje bożonarodzeniowe i noworoczne
Wielkopolska obrzędowość związana z zimowym przesileniem dnia z nocą, a szczególnie z czasem od wigilii Bożego Narodzenia (24 grudnia), aż do Trzech Króli (6 stycznia), obfituje w szereg różnorodnych zwyczajów, obrzędów i tradycji. Wspomniany przedział czasowy zwany był godami, od „zetknięcia się w tym czasie dwóch lat, czyli „godów” starego i nowego roku” (J. Dydowiczowa […]

Katarzynki i Andrzejki, czyli wieczory wróżb i magii miłosnej
Zanim czwarta niedziela przed Bożym Narodzeniem zwiastowała nadejście Adwentu, dwa wieczory – wigilia św. Katarzyny (24/25 listopada) i wigilia św. Andrzeja (29/30 listopada), były czasem przeznczonym na wróżby miłosne. Pierwszy wieczór, powszechnie zwany katarzynkami, był przeznaczony na wróżby dla kawalerów, natomiast drugi, zwany andrzejkami, czasem wróżb dla panien. Oba zwyczaje można zatem zaliczyć do tradycji […]

Tradycje dudziarskie
Dudy to najstarsze instrumenty w Wielkopolsce, jednak oprócz Wielkopolski spotkać je możemy na Podhalu i w regionie Żywca. Natomiast regionem wielkopolskim, gdzie nadal możemy usłyszeć grę na koźle – jednej z odmian dud – są okolice Nowego Tomyśla i Zbąszynia. To właśnie od tego instrumentu pochodzi nazwa mikroregionu Region Kozła. Występujące w kilku odmianach dudy, […]

Podkoziołek – wielkopolska tradycja zapustna
Na terenie Wielkopolski, Kujaw, a w XIX w. także na Ziemi Sieradzkiej i Łęczyckiej, w ostatni wtorek karnawału odbywa się podkoziołek, czyli zabawa zapustno-obrzędowa. W innych regionach Wielkopolski w tym samym czasie do dziś obchodzi się zabawy znane pod nazwami cymper, mięsopusty (Łomnica i okolice, pow. nowotomyski), czy bery (Kamionna, pow. międzychodzki). Natomiast w pozostałych […]

Zespół Pieśni i Tańca „Chludowianie” oraz chór „Cantus Familiaris” i szkółka dudziarska
Zespół Pieśni i Tańca „Chludowianie” został założony w 2000 roku w Chludowie, w powiecie poznańskim, z inicjatywy Jarosława Krajewskiego. Obecnie opiekę merytoryczną nad zespołem sprawują choreografka Renata Banaszewska oraz wychowankowie Zespołu: choreograf Tomasz Szarek i instruktorka najmłodszych grup tanecznych Weronika Ciślak. Natomiast o oprawę muzyczną dbają: Andrzej Przybył i Zdzisław Pruchniak akordeon Adam […]

Wielkopolskie sery
Dzień Miłośników Sera celebrowany 20 stycznia w Wielkopolsce można naprawdę hucznie świętować, bowiem aż 6 serów wpisanych jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii Produkty mleczne naszego regionu. Najbardziej popularny wielkopolski ser to gzik wielkopolski. Wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku. Nieodłączny partner pyry, ale jadany także na […]

Borowik wielkopolski i wielkopolskie grzyby solone
Wielkopolskie grzyby znane są z wyjątkowej smakowitości i aromatu. Borowik wielkopolski oraz wielkopolskie grzyby solone zostały wpisane w 2006 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii Inne produkty w woj. wielkopolskim. Zawekowany borowik szlachetny, a dokładnie małe, zdrowe owocniki tego gatunku w całości, to kapelusze wybarwione złociście, pływające w „kryształowej” zalewie. Te idealne mają średnicę […]

Szparag kiszony pakosławski (powiat rawicki)
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. W Wielkopolsce szczególnie lubiany jest ten białej odmiany. Co zrobić, by móc cieszyć się smakiem chrupiących szparagów także poza sezonem ich zbiorów? Sięgnąć do dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski: szparag kiszony pakosławski to produkt wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w […]

Rogal świętomarciński
Certyfikowane Rogale świętomarcińskie muszą być przygotowywane według precyzyjnej receptury. Ciasto półfrancuskie to ciasto drożdżowe uszlachetnione dodatkiem margaryny w procesie wałkowania i składania, przez co uzyskuje się charakterystyczne „listkowanie”, czyli uwarstwienie. Rogale zawierają ok. 60% ciasta, 30% masy makowej, 8% pomady i 2% posypki. Masa makowa składa się z białego maku w proporcji ok. 30% oraz […]