Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje strony internetowej są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to samorządowa instytucja kultury, która powołana została przez powiat poznański w 2021 roku.
Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury. To także prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów oraz Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego jest operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – sieci rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha: pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią i jednocześnie inspiracją oraz zachętą do uprawiania rodzinnej turystyki regionalnej. Wpisuje się to w strategię powiatu poznańskiego, w której kultura i tradycja – w tym kulinarna, ma swoje znaczące miejsce.
Siedziba Instytutu, zabytkowy XIX wieczny Dwór Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), został zaadaptowany na ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, gdzie działają także wspomniane Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, galeria fotografii (Galeria Skrzynki), restauracja oraz pokoje noclegowe.
W obiekcie i na terenie przylegającego do niego parku realizowane są zadania statutowe Instytutu Skrzynki; m.in. koncerty, spotkania literackie, wystawy fotografii i grafiki, seanse filmowe (kino letnie i dyskusyjny klub filmowy) oraz inne ciekawe wydarzenia artystyczne. Odbywają się też warsztaty i tematyczne spotkania kulinarne z ekspertami smaku.
Instytut organizuje także cykl konkursów kulinarnych oraz na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. Ma on celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów, potraw, napojów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z terenu powiatu poznańskiego oraz nagradzanie i promowanie ich wytwórców. Konkurs ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanychz produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie aglomeracji poznańskiej, w tym powiatu poznańskiego. Produkty i potrawy wyróżnione w trakcie Konkursu są w sposób szczególny promowane na szlaku kulinarnym powiatu poznańskiego, tj. na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.