Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje strony internetowej są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
O nas
Instytut Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego jest operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury. To także prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów oraz Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha: pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią i jednocześnie inspiracją oraz zachętą do uprawiania rodzinnej turystyki regionalnej. Wpisuje się to w strategię powiatu poznańskiego, w której kultura i tradycja – w tym kulinarna, ma swoje znaczące miejsce.
Szlak to nie tylko miejsca, gdzie znajdziemy wyśmienite dania, przyrządzane z pietyzmem przetwory, ekologiczne płody rolne, czy pachnące dymem wędliny. To również wydarzenia, które – oprócz doznań smakowych – dostarczą też licznych emocji ich uczestnikom. Na internetowej witrynie szlaku tworzymy rozdział dokumentowania kulinarnych opowieści z takich przeżyć. To historia, którą oprócz członków szlaku napiszą jego bywalcy i goście. Przeżycia te, które będzie można chłonąć wszystkimi zmysłami mają stać się nowym sposobem poznawania i utrwalania w pamięci tradycji i kultury regionu.
Członkami Szlaku mogą zostać: restauracje i placówki gastronomiczne, hotele, gospodarstwa agroturystyczne, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, przetwórcy żywności regionalnej, rolnicy, ogrodnicy, pszczelarze, przedsiębiorstwa rybackie, a także organizatorzy cyklicznych imprez (np. festynów kulinarnych) z powiatu poznańskiego. Szlak rozrasta się i liczymy, że członków wkrótce będzie zdecydowanie ponad 100.
Dołącz do szlaku! smakipowiatupoznanskiego.pl