Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2023” 10.12.2023 r.

Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można  świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy […]

Zobacz więcej

„Tradycje kulinarne Polski”, a wśród nich smaki powiatu poznańskiego [e-book do pobrania]

Instytut Skrzynki został partnerem niezwykłego wydawnictwa „Tradycje kulinarne Polski”, dzięki któremu kuchnia naszego regionu trafi nie tylko bezpośrednio „pod strzechy”, ale także do wielu bibliotek w całym kraju. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku – te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie  przygotowane przez […]

Zobacz więcej

MAPA MARZEŃ – warsztaty arteterapeutyczne dla NGO

Instytut Skrzynki zaprasza na bezpłatne warsztaty arteterapeutyczne, czyli warsztaty terapii poprzez sztukę, których program został zaprojektowany z myślą o pracowniczkach i pracownikach organizacji sektora pozarządowego. Ich tematyka tym razem dotyczyć będzie sfery marzeń i planu na ich realizację. Warsztaty odbędą się 9 grudnia 2023 r. w sali konferencyjnej Dworu Skrzynki (pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki, […]

Zobacz więcej

Wyniki regionalnego konkursu poetyckiego na „Smaczne Fraszki i Blubraszki”

Wielkopolski rosół z kury, Korbolanka i Ślepe ryby – to niektóre z tradycyjnych wielkopolskich dań, które stały się bohaterami regionalnego konkursu na „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Zadaniem mieszkańców woj. wielkopolskiego było przygotowanie fraszek lub blubraszek, czyli fraszek pisanych gwara poznańską o tym, co najsmaczniejsze na naszych stołach, ale również związane z […]

Zobacz więcej

Konkurs „Smaki na lato 2023” dla kół gospodyń wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski

Smaki lata nieraz kojarzą się ze smakami z dzieciństwa: drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami, młode ziemniaki w towarzystwie mizerii, orzeźwiające kompoty, czy zamknięte w słoikach aromatyczne warzywa i owoce. Te tradycje kulinarne żyją m.in. dzięki kołom gospodyń wiejskich i gospodarstwom agroturystycznym, które chętnie sięgają po własne i lokalne produkty, a także  wytwarzając je  umożliwiają ich […]

Zobacz więcej

„Smaczne Fraszki i Blubraszki” – konkurs poetycki dla mieszkańców Wielkopolski

Można pięknie gotować, ale można też pięknie mówić i pisać o jedzeniu: potrawy, produkty i inne przysmaki regionalne, ale również zwyczaje związane z kulinariami charakterystyczne dla Wielkopolski to temat regionalnego konkursu poetyckiego „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogą zgłaszać humorystyczne […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do  oferty lokalnej gastronomii i […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny