Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Wyniki regionalnego konkursu poetyckiego na „Smaczne Fraszki i Blubraszki”

Wielkopolski rosół z kury, Korbolanka i Ślepe ryby – to niektóre z tradycyjnych wielkopolskich dań, które stały się bohaterami regionalnego konkursu na „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Zadaniem mieszkańców woj. wielkopolskiego było przygotowanie fraszek lub blubraszek, czyli fraszek pisanych gwara poznańską o tym, co najsmaczniejsze na naszych stołach, ale również związane z […]

Zobacz więcej

Konkurs „Smaki na lato 2023” dla kół gospodyń wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski

Smaki lata nieraz kojarzą się ze smakami z dzieciństwa: drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami, młode ziemniaki w towarzystwie mizerii, orzeźwiające kompoty, czy zamknięte w słoikach aromatyczne warzywa i owoce. Te tradycje kulinarne żyją m.in. dzięki kołom gospodyń wiejskich i gospodarstwom agroturystycznym, które chętnie sięgają po własne i lokalne produkty, a także  wytwarzając je  umożliwiają ich […]

Zobacz więcej

„Smaczne Fraszki i Blubraszki” – konkurs poetycki dla mieszkańców Wielkopolski

Można pięknie gotować, ale można też pięknie mówić i pisać o jedzeniu: potrawy, produkty i inne przysmaki regionalne, ale również zwyczaje związane z kulinariami charakterystyczne dla Wielkopolski to temat regionalnego konkursu poetyckiego „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogą zgłaszać humorystyczne […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do  oferty lokalnej gastronomii i […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole”

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku. Aby wziąć udział w konkursie […]

Zobacz więcej
stara kartka papieru na stole

Konkurs „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”

Zgłoś przepis na danie lub przekąskę z gęsiny i wygraj 1 000 złotych! Konkurs „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” – edycja: „Potrawy z gęsiny” Celem konkursu pn. „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny” jest wyłonienie i wyróżnienie najciekawszych przepisów potraw z gęsiną w roli głównej oraz promocja tradycji przygotowywania dań z […]

Zobacz więcej
potrawa z gęsiny

Przekąski z gąski 2022 – ogólnopolski konkurs kulinarny

Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina – na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu. Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny