Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Konkurs kulinarny „Smaki Leśne 2025” 04.05.2025

Dziczyzna, Owoce leśne, Grzyby, zioła i inne – w tych trzech kategoriach zgłaszać można przysmaki w konkursie kulinarnym „Leśne Smaki 2025”, w którym mogą uczestniczyć z terenu całej Wielkopolski: koła gospodyń wiejskich (KGW), producenci i przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego. Zgłoszenia należy przesyłać do 30 kwietnia […]

Zobacz więcej

Konkurs Kulinarny „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” 27.04.2025

W niedzielę, 27 kwietnia br. o 11.00 rozpoczyna się kolejna edycja BEEFESTYNU na Dzień Ziemi organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona. Tym razem wydarzenie odbędzie się na terenie sportowo-rekreacyjnym przy ul. Kościelnej 13 w Puszczykowie. Na uczestników czeka wiele atrakcji: wykłady i prelekcje, warsztaty oraz stoiska edukacyjne, z rękodziełem, ze zdrową żywnością oraz ognisko. Miody […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Na Wielkanocnym stole 2025”

Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta. Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki. W szranki stanęli przedstawiciele branży gastronomicznej, koła gospodyń wiejskiej a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Przekąski karnawałowe 2025” 10.02.2025

Nie tylko pączki i tatary – znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Przekąski karnawałowe 2025” Trzydzieści jeden przekąsek przygotowanych przez zakwalifikowane do finału 8 zespołów wielkopolskich kół gospodyń wiejskich oceniła kapituła smaku podczas konkursu „Przekąski karnawałowe 2025” w poniedziałek, 10 lutego 2025 r. w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew).   Grand Prix – nagrodę finansową Instytutu Skrzynki […]

Zobacz więcej

Na wigilijnym stole 2024 15.12.2024

Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”. Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków […]

Zobacz więcej

Przekąski z gąski 2024 – kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich 6.11.2024

W Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) odbyła się czwarta edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2024” organizowanego przez samorządową instytucję kultury – Instytut Skrzynki. Kapituła konkursowa oceniła 30 przekąsek w dwóch kategoriach: koła gospodyń wiejskich oraz restauracje. Celem konkursu jest popularyzacja tradycji przyrządzania dań i przekąsek z gęsiny, która ma nie tylko walory smakowe, ale […]

Zobacz więcej

“Kuchnia Wielkopolska – czy wiesz, co jesz?” – 22.09.2024 na festynie w Dworze Skrzynki

Wygraj samochód na weekend podczas festynu w Dworze Skrzynki 22 września Jesienne tournée po powiecie poznańskim i Wielkopolsce? Jesteśmy na tak! Komfortowa wycieczka czeka laureata konkursu z wiedzy kulinarnej “Kuchnia Wielkopolska  – czy wiesz, co jesz?”. Samochód Ssang  Yong TORRES na wybrany jesienny weekend z limitem 400 kilometrów ufundowała firma AUTO SALON POLODY z Przeźmierowa. […]

Zobacz więcej

Konkurs fotograficzny „NIBY DETALE, ALE…”

„Niby detale, ale…” – wyniki konkursu dla fotografów-amatorów W piątek, 20 grudnia 2024 r. Instytut Skrzynki ogłosił wyniki konkursu dla fotografów-amatorów „Niby detale, ale…”. W dwóch kategoriach: artystycznej i dokumentacyjnej zgłoszono ok. 300 zdjęć.  W konkursie mogły brać udział osoby dorosłe jak i młodzież. Do konkursu zgłaszać można było  fotografie wykonane na terenie Wielkopolski i […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny