Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje strony internetowej są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Statut
Statut Instytucji Kultury „INSTYTUT SKRZYNKI – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego”
§1
Instytucja kultury „INSTYTUT SKRZYNKI – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego”, zwana dalej także Instytucją, została powołana Uchwałą Rady Powiatu w Poznaniu z dnia 10 czerwca 2020 roku numerze XX/243/VI/2020.
- Instytucja działa na podstawie:
- ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (Dz. U. z 2020r. poz. 194);
- ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz. U. z 2020 r. poz. 920)
- ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (DZ. U. z 2019r. poz. 869 z późn. zm);
- ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (tj. Dz. U. z 2019r. poz. 351 z późn. zm);
- niniejszego Statutu.
- Instytucja może używać nazwy skróconej „Instytut Skrzynki”.
§2
- Instytucja jest samorządową instytucją kultury, której organizatorem jest Powiat Poznański (zwany dalej: Organizatorem).
- Instytucja obejmuje swoją działalnością teren Rzeczypospolitej Polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru powiatu poznańskiego.
- W ramach współpracy z innymi podmiotami oraz w celu promocji dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Instytucja może działać także poza granicami kraju.
- Siedzibą Instytucji są Skrzynki w gminie Stęszew, powiat poznański.
- Instytucja jest utworzona na czas nieoznaczony.
§3
Instytucja wpisana jest do rejestru instytucji kultury prowadzonego przez Organizatora i posiada osobowość prawną.
§4
Podstawowym celem statutowym Instytucji jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
§5
- Do zakresu działalności Instytucji należy:
- prowadzenie wielokierunkowej działalności uwzgledniającej indywidulane i zbiorowe formy uczestnictwa w kulturze,
- dokumentacja i badanie dziedzictwa kulturowego i kulinarnego obszaru powiatu poznańskiego,
- organizacja imprez popularno-naukowych, kulturalnych, kulinarnych, promocyjnych i rekreacyjnych,
- organizacja konferencji tematycznych związanych z dziedzictwem kulturowym i kulinarnym obszaru powiatu poznańskiego z wykorzystaniem wielonarodowego historycznie kontekstu mieszkańców Wielkopolski,
- organizacja tematycznych wystaw promujących tradycje kulturowe i kulinarne powiatu poznańskiego,
- podejmowanie przedsięwzięć lokalnych, krajowych i międzynarodowych w procesie integracji europejskiej w zakresie działalności statutowej,
- organizacja tematycznych szkoleń, warsztatów i kursów z obszaru kulinariów z uwzględnieniem walorów związanych z obszarem powiatu poznańskiego,
- promocja produktu turystycznego – lokalnego, regionalnego, kulinarnego i szeroko rozumianego kulturalnego z obszaru powiatu poznańskiego,
- współdziałanie z samorządami, placówkami oświatowymi, instytucjami oraz stowarzyszeniami i fundacjami w celu włączenia ich ofert w system promocji walorów kulturowych i turystycznych powiatu poznańskiego,
- prowadzenie akcji społecznych oraz różnorakich działań służących integracji międzypokoleniowej mieszkańców powiatu poznańskiego,
- świadczenie usług hotelarskich i gastronomicznych jako przykładu innowacyjności w obsłudze ruchu turystycznego,
- działalność wspomagająca edukację młodzieży i dorosłych we współpracy z podmiotami prowadzącymi kształcenie w zawodach, w szczególności branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT), w tym ze szkołami, placówkami kształcenia ustawicznego – w tym placówkami prowadzącymi kursy umiejętności zawodowych lub kwalifikacyjne kursy zawodowe, centrami kształcenia zawodowego oraz placówkami doskonalenia nauczycieli,
- promocja Powiatu Poznańskiego, w tym na podstawie porozumień i we współpracy z innymi podmiotami i jednostkami samorządu terytorialnego,
- popularyzacja i wspieranie wolontariatu na rzecz społecznych i kulturowych projektów z obszaru powiatu poznańskiego.
- Instytucja realizuje swoje zadania w szczególności poprzez:
- prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego,
- prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego,
- prowadzenie ośrodka konferencyjno-szkoleniowego Powiatu Poznańskiego „Dwór Skrzynki”,
- informowanie o walorach produktów regionalnych i lokalnych, jak i uczestniczenie w procesie ich zgłaszania, rejestracji i kontroli funkcjonowania krajowych i europejskich znaków jakości,
- wydawanie opinii, ekspertyz i certyfikatów w zakresie produktów regionalnych,
- prowadzenie doradztwa i wspomaganie inicjatyw gospodarczych w zakresie działalności związanej z promocją produktów lokalnych i regionalnych,
- świadczenie usług hotelarskich, gastronomicznych, kulturalnych i turystycznych,
- organizacja hotelarskich i gastronomicznych praktyk zawodowych i staży dla uczniów i słuchaczy podmiotów prowadzących kształcenie w zawodach, w szczególności branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT),
- organizację imprez kulturalnych, kulinarnych, turystycznych i gospodarczych na obszarze powiatu poznańskiego,
- organizację bazy danych z zakresu kulinariów, kultury, turystyki oraz informacji turystycznej,
- organizowanie imprez, w tym imprez o charakterze masowym, konferencji, wystaw, pokazów, kursów, konkursów i targów,
- działanie na rzecz rozwoju turystycznego wizerunku powiatu poznańskiego poprzez udział w targach i wystawach turystycznych, wydawnictwa turystyczne, organizacja projektów turystyki aktywnej, współpraca z Polską Organizacją Turystyczną (POT), Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną (PLOT), Wielkopolską Organizacją Turystyczną (WOT) i innymi organizacjami turystycznymi w kraju i zagranicą,
- realizację usług w zakresie: reklamy, kultury, oświaty i edukacji, poligrafii, Internetu, rozrywki i kultury fizycznej,
- działalność impresaryjną w zakresie kultury i kulinariów,
- organizację własnych wydawnictw oraz współpracę z mediami regionalnymi,
- pozyskiwanie środków pieniężnych na finansowanie konkretnych przedsięwzięć, w tym dotacji i subwencji pochodzących ze środków publicznych,
- prowadzenie działań w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego.
- Instytucja prowadzi działalność określoną powyżej w ścisłej współpracy z samorządami gmin z terenu powiatu poznańskiego, uczelniami wyższymi oraz innymi instytucjami, stowarzyszeniami i fundacjami w kraju i zagranicą.
§6
- Organem zarządzającym Instytucją jest Dyrektor powoływany przez organizatora na okres 3 do 7 lat, w trybie i na zasadach przewidzianych w odrębnych przepisach.
- Dyrektor może wydawać pisemne zarządzenia podległym mu osobom i jednostkom.
- Dyrektor może powołać jednego Zastępcę Dyrektora, zwanego dalej „Zastępcą” po uzyskaniu pisemnej zgody organizatora. Odwołanie Zastępcy następuje w tym samym trybie.
§7
Do obowiązków Dyrektora należy:
- reprezentowanie Instytucji na zewnątrz oraz dokonywanie w imieniu Instytucji wszelkich czynności faktycznych i prawnych,
- kierowanie działalnością Instytucji oraz nadzór nad jej majątkiem przekazywanym jej w zarząd i użytkowanie,
- opracowywanie i przedkładanie Radzie Powiatu Poznańskiego corocznych planów rzeczowo-finansowych związanych z planowaną działalnością Instytucji,
- prowadzenie samodzielnej polityki kadrowej Instytucji i wykonywanie czynności z zakresu prawa pracy,
- przedkładanie Radzie Powiatu Poznańskiego corocznych sprawozdań z działalności Instytucji.
§8
- Przy Instytucji może działać Rada Programowa.
- Zadaniem Rady Programowej jest opiniowanie kierunków działalności Instytucji, wyrażanie opinii na temat strategicznych planów oraz programu działalności merytorycznej Instytucji oraz pozyskiwanie wsparcia sektora publicznego, pozarządowego i prywatnego do realizacji celów i zadań Instytucji.
- W skład Rady Programowej wchodzą przedstawiciele środowisk kultury, sztuki, nauki, edukacji, ochrony dziedzictwa narodowego oraz innych podmiotów związanych z przedmiotem działania Instytucji z Polski i zagranicy.
- Zasady, tryb działania oraz liczbę członków Rady Programowej określa Dyrektor w formie regulaminu.
§9
Szczegółową strukturę organizacyjną Instytucji, zadań jej działów oraz stanowisk pracy i zakres ich czynności określa regulamin organizacyjny nadawany przez Dyrektora po zasięgnięciu opinii Organizatora oraz działających w Instytucji organizacji związkowych i stowarzyszeń twórców.
§10
Instytucja gospodaruje samodzielnie mieniem nieruchomym i ruchomym nabytym na własność lub znajdującym się w jej posiadaniu na podstawie innego tytułu prawnego, kierując się efektywnością jego wykorzystania.
§11
- Instytucja prowadzi samodzielnie gospodarkę finansową na zasadach właściwych dla instytucji kultury oraz jednostek sektora finansów publicznych.
- Podstawą gospodarki finansowej Instytucji jest plan finansowy ustalany przez Dyrektora zgodnie z odrębnymi przepisami prawa.
- Majątek Instytucji może być wykorzystywany jedynie dla celów wynikających z zakresu jego działania.
- Źródłami finansowania instytucji są:
- dotacje podmiotowe i celowe otrzymywane od Organizatora oraz innych jednostek samorządu terytorialnego i z budżetu państwa;
- przychody uzyskiwane z prowadzonej działalności, w tym ze sprzedaży składników majątku ruchomego,
- środki otrzymywane od osób fizycznych i prawnych w formie darowizn,
- środki pochodzące z innych źródeł związanych z działalnością statutową.
- Instytucja może prowadzić, jako dodatkową, działalność gospodarczą w zakresie:
- wynajmu oraz wydzierżawiania majątku ruchomego i nieruchomego,
- usług reklamowych, promocji i sponsoringu,
- usług wydawniczych, fotograficznych i filmowych,
- usług związanych z obsługą ruchu turystycznego,
- odpłatnego udostępniania miejsc noclegowych,
- działalności gastronomicznej,
- organizacji imprez, szkoleń, kursów, konferencji i warsztatów oraz sprzedaży biletów na organizowane przez siebie wydarzenia,
- sprzedaży wydawnictw i pamiątek.
- Przychody uzyskane z działalności wymienionej w ust. 5 mogą być wykorzystane wyłącznie w celu finansowania działalności statutowej Instytucji.
§12
Instytucja używa pieczęci o treści zawierającej w pełnym brzmieniu nazwę i adres uzupełniony nadanym numerem REGON oraz NIP.
§13
Zmiany Statutu wymagają uchwały Rady Powiatu w Poznaniu.