Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Weekend Cysterski – Połączeni z przeszłością

Zapraszamy na Weekend Cysterski – Połączeni z przeszłością, który odbędzie się w ostatni weekend lipca w Owińskach.Program wydarzenia:27 lipca, godzina 10:00 Duchowe i materialne dziedzictwo Zakonu Cystersów z Owińsk.Wykład Marka Budziszewskiego połączony z oprowadzaniem po klasztorze (wcześniejsze zapisy: naszepodworko@poczta.fm) 28 lipca Biesiada Cysterska przy kładce pieszo-rowerowej w Owińskachod godziny 13:00 przeniesiemy się w czasy panowania […]

Zobacz więcej

Festiwal kuchni regionalnej i rękodzieła na festynie rodzinnym „Dzień Otwartych Skrzynek”

W niedzielę, 7 lipca w godz. 12.00 – 19.00 Dwór Skrzynki ponownie otwiera swoje podwoje dla mieszkańców, bowiem odbędzie się festyn rodzinny „Dzień Otwartych Skrzynek”, zorganizowany przez Instytut Skrzynki rok po otwarciu obiektu po rewitalizacji dokonanej przez powiat poznański. Na uczestników czekają liczne atrakcje: pokazy tańców ludowych i warsztaty przygotowane przez poznański zespół „Poligrodzianie”, stoiska […]

Zobacz więcej

„Skrzynki w krainie OZ”. Wernisaż wystawy fotografii Bartosza Świątka oraz rajd pieszy

W sobotę, 8 czerwca o godz. 11.00 w Dworze Skrzynki rozpocznie się wyjątkowe wydarzenie – Instytut Skrzynki wraz z Bartoszem Świątkiem przygotowali atrakcje dla wielbicieli pieszych wędrówek po niezwykłych zakątkach powiatu poznańskiego: na tropach ozu bukowsko-mosińskiego. Program imprezy w Dworze Skrzynki, pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki, gm. Stęszew: 11.00 – prezentacja pt. „Skrzynki w krainie […]

Zobacz więcej

„Smak Powiatu Poznańskiego” na międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”

„Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski to temat prelekcji, która zaprezentowana zostanie 17 kwietnia 2024 r. podczas międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” w Warszawie. Prezentacji dokona Liliana Kubiak – zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, której towarzyszyć będzie Witold Wróbel, ambasador europejskiej sieci Culinary Hertige i ekspercki […]

Zobacz więcej

BEE FESTYN w gospodarstwie pasiecznym Miody Ibrona w Puszczykowie

Moc miodowych i pszczelich atrakcji czeka na uczestników BEE FESTYNU w niedzielę, 21 kwietnia 2024 r. w godz. 12.00  – 18.00 organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona w Puszczykowie (ul. Wierzbowa 16), członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Rodzinna pasieka państwa Ibronów nie tylko trudni się hodowlą pszczół i sprzedażą miodu oraz produktów pszczelich – […]

Zobacz więcej

Tłusty Czwartek

Co symbolizuje pączek? Rozwiewamy tłustoczwartkowe tajemnice Kulinarne tradycje Polski, choć nieraz niejednolite w różnych regionach kraju, często spotykają się w jakimś punkcie, więc jeśli chodzi o zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek, to wszyscy jesteśmy zgodni: nie ma lepszego przysmaku przed rozpoczęciem postu. Przypomnijmy, że pączek (podobnie jak faworki) jest staropolskim karnawałowym przysmakiem, jednak swoje […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny