W weekend, 25-26 maja 2024 r. w Kórniku, na placu przed Zamkiem, przy ul. Zamkowej 5 odbędzie się wyjątkowy festyn. W sobotę o godz. 11.00 Paweł Jafernik, prowadzący od 2016 Wytwórnię Lodów z Kórnika, wraz z przyjaciółmi – cukiernikami, ustanawiać będzie rekord Polski w kręceniu lodów – w 24 godziny planują wytworzyć minimum tonę tego przysmaku. Próba ustanowienia rekordu jest zgłoszona do odpowiednich instytucji certyfikujących i będzie realizowana pod ich nadzorem. Rozpoczęcie nastąpi w sobotę 25 maja ok. godz. 11.00, natomiast zakończenie w niedzielę 26 maja, ok. godz. 15.00. Jest to pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej. Po ustanowieniu tego rekordu organizatorzy będą ubiegać się w kolejnym roku o wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. Paweł Jafernik przyznaje, że to wyzwanie to nie tylko promocja rzemieślniczego wytwarzania lodów, ale także integracja środowiska branżowego – cukierniczego, lodziarskiego i technologicznego. Sam cały czas się rozwija, biorąc udział w licznych szkoleniach i śledząc branżową literaturę, ale zaznacza, że czynnik ludzki ma tu jednak największe znaczenie. W niedzielę, około godziny 15.00 nastąpi finał kręcenia lodów. Organizatorzy jednak na oba dni przygotowali także liczne atrakcje – udział jest bezpłatny.
Wydarzenie to, ze względu że zgromadzi dużą ilość uczestników i obserwatorów, ma także ważne dwa inne elementy: akcję edukacyjna pt. „Autyzm to nie choroba” z udziałem specjalistów i szkół prowadzących specjalistyczną edukację. Festyn połączony będzie także z akcją charytatywną, podczas której prowadzona będzie zbiórka na leczenie Ewy, 33-letniej mieszkanki Kórnika, matki dwójki dzieci, która walczy z glejakiem IV stopnia. Symbolicznie odbędzie się to w Dniu Matki.
Podczas festynu na uczestników czeka wiele atrakcji – zapewniono także liczne aktywności dla dzieci: zajęcia ruchowe, malowanie twarzy, dmuchaniec, watę cukrową. W sobotę, o godz. 19.00 rozpocznie się koncert rockowy – wystąpi Paweł Tur z zespołem „Centrala 57”. W niedzielę ponownie będzie można się spotkać ze specjalistami z dziedziny autyzmu oraz skorzystać z atrakcji dla najmłodszych w godzinach od 10.00 do 15.00.
Ponieważ Wytwórnia Lodów z Kórnika znajduję się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, dla uczestników przygotowano bezpłatną degustację lodów.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Partnerami wydarzenia są:
Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego
Biblioteka Kórnicka Polskiej Akademii Nauk
Burmistrz Miasta i Gminy Kórnik
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Culinary Heritage Europe