Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Regionalny konkurs kulinarny „Na wielkanocnym stole 2024”

Na wielkanocnym stole – konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich oraz gastronomii z Wielkopolski Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także  uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Na wielkanocnym stole 2024”. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków […]

Zobacz więcej

„Na wigilijnym stole” – konkurs kulinarny

Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można  świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy […]

Zobacz więcej

Ogólnopolski konkurs kulinarny „Przekąski z gąski 2023”

W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach będą gościć tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki:  żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki,  kiełbasa z gęsiny, półgęsek, carpaccio z gęsiny, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2023”

Ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z zimniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, pyry z gzikiem, bambrzok, sałatka ziemniaczana to najpopularniejsze tradycyjne regionalne dania z pyrą w roli głównej. Od pokoleń zajadają się nimi mieszkańcy Poznania i okolic przy rodzinnych stołach, ale także turyści, bowiem wielkopolscy restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich również kultywują zwyczaj serwowania ziemniaków […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”

Owoce i warzywa, grzyby to przysmaki, które zapobiegliwe gospodynie wekują, zaś zioła suszą, by w okresie jesienno-zimowym cieszyć się słońcem zamkniętym w słoikach. Właśnie przetwory przygotowane według tradycyjnych receptur będą oceniane przez kapitułę smaku w regionalnym konkursie kulinarnym pn. „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”. Do 15 września 2023 r. zgłoszenia przesyłać mogą producenci […]

Zobacz więcej

Wielkopolski Kucharz Roku 2023

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. Po kilku latach przerwy konkurs reaktywowano, angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne. Konkurs stanowi […]

Zobacz więcej

„Smaczne Fraszki i Blubraszki” – konkurs poetycki dla mieszkańców Wielkopolski

Można pięknie gotować, ale można też pięknie mówić i pisać o jedzeniu: potrawy, produkty i inne przysmaki regionalne, ale również zwyczaje związane z kulinariami charakterystyczne dla Wielkopolski to temat regionalnego konkursu poetyckiego „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogą zgłaszać humorystyczne […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do  oferty lokalnej gastronomii i […]

Zobacz więcej

Konkurs Smak Tatara 2023

Przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw w następujących kategoriach: Tatar tradycyjny z mięsa wołowego Tatar rybny Tatar wegański. Kto może uczestniczyć w konkursie i jak się zgłosić? W konkursie mogą uczestniczyć restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z Wielkopolski, które do dnia 7 lutego br. prześlą zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny