Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Regionalny konkurs kulinarny „Przekąski karnawałowe 2025”

Tatar, zimne nóżki (galart), bigos oraz inne tradycyjne przekąski serwowane podczas karnawału (na ciepło lub na zimno) mogą zgłaszać w wielkopolskie restauracje i koła gospodyń wiejskich w konkursie kulinarnym „Przekąski karnawałowe 2025”. Uczestnicy walczą o nagrody Grand Prix w dwóch kategoriach w wysokości 750 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 2 lutego 2024 r. Aby wziąć […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Na wigilijnym stole 2024”

Wytrawne smakołyki, słodkości i regionalne wina – ruszyły zapisy w regionalnym konkursie kulinarnym „Na wigilijnym stole 2024” Tradycyjne potrawy i wypieki świąteczne znów staną się obiektem zainteresowania ekspertów kapituły w kolejnej edycji konkursu „Na wigilijnym stole 2024”. Uczestnikami mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych […]

Zobacz więcej

Przekąski z gąski 2024 – kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2024”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2024”

Pyra z gzikiem to sztandarowe wielkopolskie danie, jednak przysmaków ziemniaczanych jest o wiele więcej: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy czy plyndze. Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2024”! Po raz kolejny podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, w niedzielę 6 października, odbędzie się konkurs, […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Na wielkanocnym stole 2024”

Na wielkanocnym stole – konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich oraz gastronomii z Wielkopolski Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także  uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Na wielkanocnym stole 2024”. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków […]

Zobacz więcej

„Na wigilijnym stole” – konkurs kulinarny

Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można  świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy […]

Zobacz więcej

Ogólnopolski konkurs kulinarny „Przekąski z gąski 2023”

W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach będą gościć tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki:  żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki,  kiełbasa z gęsiny, półgęsek, carpaccio z gęsiny, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2023”

Ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z zimniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, pyry z gzikiem, bambrzok, sałatka ziemniaczana to najpopularniejsze tradycyjne regionalne dania z pyrą w roli głównej. Od pokoleń zajadają się nimi mieszkańcy Poznania i okolic przy rodzinnych stołach, ale także turyści, bowiem wielkopolscy restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich również kultywują zwyczaj serwowania ziemniaków […]

Zobacz więcej

Regionalny konkurs kulinarny „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”

Owoce i warzywa, grzyby to przysmaki, które zapobiegliwe gospodynie wekują, zaś zioła suszą, by w okresie jesienno-zimowym cieszyć się słońcem zamkniętym w słoikach. Właśnie przetwory przygotowane według tradycyjnych receptur będą oceniane przez kapitułę smaku w regionalnym konkursie kulinarnym pn. „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”. Do 15 września 2023 r. zgłoszenia przesyłać mogą producenci […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny