Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Regionalny konkurs kulinarny „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”

Owoce i warzywa, grzyby to przysmaki, które zapobiegliwe gospodynie wekują, zaś zioła suszą, by w okresie jesienno-zimowym cieszyć się słońcem zamkniętym w słoikach. Właśnie przetwory przygotowane według tradycyjnych receptur będą oceniane przez kapitułę smaku w regionalnym konkursie kulinarnym pn. „Smaki natury w tradycyjnych przetworach – 2023”. Do 15 września 2023 r. zgłoszenia przesyłać mogą producenci […]

Zobacz więcej

Wielkopolski Kucharz Roku 2023

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. Po kilku latach przerwy konkurs reaktywowano, angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne. Konkurs stanowi […]

Zobacz więcej

„Smaczne Fraszki i Blubraszki” – konkurs poetycki dla mieszkańców Wielkopolski

Można pięknie gotować, ale można też pięknie mówić i pisać o jedzeniu: potrawy, produkty i inne przysmaki regionalne, ale również zwyczaje związane z kulinariami charakterystyczne dla Wielkopolski to temat regionalnego konkursu poetyckiego „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogą zgłaszać humorystyczne […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do  oferty lokalnej gastronomii i […]

Zobacz więcej

Konkurs Smak Tatara 2023

Przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw w następujących kategoriach: Tatar tradycyjny z mięsa wołowego Tatar rybny Tatar wegański. Kto może uczestniczyć w konkursie i jak się zgłosić? W konkursie mogą uczestniczyć restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z Wielkopolski, które do dnia 7 lutego br. prześlą zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis […]

Zobacz więcej

Konkurs regionalny Na wigilijnym stole

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku. Aby wziąć udział w konkursie […]

Zobacz więcej

„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” – panel na Smakach Regionów

Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 11.00 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą: jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce jakie są typy i odmiany ziemniaków […]

Zobacz więcej
element dekoracyjny
element dekoracyjny