Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. Po kilku latach przerwy konkurs reaktywowano, angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne.
Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Zadaniem 12 uczestników Konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar oraz inne nagrody, w tym staże i podróże kulinarne.
6 czerwca 2023, w 10. rocznicę śmierci Patrona śp. Rafała Jelewskiego do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze. Konkurs odbędzie się w siedzibie członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – w Hotelu Poznański w Luboniu.
W kapitule konkursowej zasiądą: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol, Barbara Surma.
Warunki uczestnictwa zamieszczone są na stronie konkursykulinarne.pl
Konkurs odbędzie się pod patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.
Źródło: Konkursy Kulinarne, Papaja