Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny poniżej i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do czwartku, 15 grudnia włącznie.
Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 18 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie.
Zgłoszenia będą oceniane w trzech kategoriach:
- zupy (np. grzybowa, barszcz, rybna, z suszu owocowego),
- pierniki
- oraz inne.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego, która przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w muzeum w godzinach popołudniowych oraz udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i stronie Instytutu Skrzynki, organizatora wydarzenia i sponsora nagród finansowych: Grand Prix w każdej z trzech kategorii w wysokości 500 zł. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsce w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022” wyróżnionym daniom i wypiekom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum w Szreniawie oraz upominki do Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego punktu na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2022” Idealnie wpisuje się w tę ideę: zazwyczaj rodzinne przepisy dania i wypieki, jak np. piernik i pierniczki mają wielopokoleniową historię i łączą domowników we wspólnych przygotowaniach, np. poprzez wspólne dekorowanie, czy np. lepienie pierogów. Warto pamiętać, że składniki wigilijnych potraw nie są przypadkowe, wszak ryby symbolizują obfitość, a grzyby zdrowie, dlatego są tak popularnym elementem dań świątecznych, także zup.
Konkurs odbywa się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food, Stowarzyszenia Polska Akademia oraz Sieci Culinary Heritage Europe oraz pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Do pobrania:
Regulamin konkursu Na wigilijnym stole 2022.pdf [401 KB] (Uwaga! Aktualizacja regulaminu konkursu z dnia 7.12.2022)
Formularz zgłoszeniowy.docx [30 KB]
Dla mediów: