Dlaczego warto jeść rosół? Co to są gęsie pipki? Jak smakowicie przyrządzić kaczkę?
Na te i jeszcze bardzo wiele pytań odpowiedź przynosi program, który będzie miał premierę na antenie TVP Poznań już 26 lipca o godzinie 18:10.
To efekt pracy poznańskiej ekipy telewizyjnej, która w Dworze Skrzynki realizowała program promujący zalety różnorodnego mięsa drobiowego.
Ewa Michalska – restauratorka i Kajetan Świokła szef kuchni restauracji Dworu Skrzynki gotowali na oczach kamer. A eksperci: Katarzyna Bosacka – pisarka, dziennikarka, krytyk kulinarny, Marek Gąsiorowski – Slow Food Wielkopolska, Piotr Michalski – restaurator oraz Hieronim Jurga Prezes Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy degustowali i dyskutowali o walorach dietetycznych mięsa drobiowego, o zapomnianych regionalnych smakach, które warto wskrzesić w restauracjach i w domach. Nad całością zdarzeń czuwał Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, który zaprosił ekspertów, zaproponował menu i tematy do omówienia.
Program powstał z inicjatywy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.
Tyle możemy zdradzić przed programem – szczegóły na antenie TVP POZNAN 26 lipca 18:10. W piątek także o 19:44 zaprezentowane zostaną dwa dania i dwie rozmowy, w niedzielę 28 lipca 10:20 poznamy trzecie danie wraz z rozmową ( powtórka o14:44), a w poniedziałek 29 lipca program zostanie powtórzony o 18:10 oraz 19:44. Zapraszamy!