W Kórniku ustanawiają rekord!
Kto/co : Trzech cukierników i dwie nieduże maszyny do kręcenia
Czas: 24 godziny
Cel: 1 tona lodów rzemieślniczych do wytworzenia
Zadanie nie wydawałoby się trudne, gdyby nie fakt, że będzie wykonywane… pod gołym niebem. W weekend, 25-26 maja 2024 r. w Kórniku, na placu przed Zamkiem, przy ul. Zamkowej 5 odbywa się wyjątkowy festyn. W sobotę o godz. koło południa Paweł Jafernik, prowadzący od 2016 Wytwórnię Lodów z Kórnika, wraz z przyjaciółmi – cukiernikami, rozpoczął proces ustanawiania rekordu Polski w kręceniu lodów – w 24 godziny planują wytworzyć minimum tonę tego przysmaku.
Próba ustanowienia rekordu jest zgłoszona do Biura Rekordów i jest przez nie nadzorowana: cały przebieg wytwarzania lodów jest nagrywają kamery, przebieg zdarzenia obserwują i wynotowują np. przerwy w pracy członków drużyny na odpoczynek itp. – lista wytycznych ma ponad 30 punktów, choć jeden zapewne jest ułatwieniem: to zgłaszający decyduje, jaki smak lodów będzie przygotowywał. Rozpoczęcie nastąpiło w sobotę 25 maja ok. godz. 13.00, natomiast zakończenie przypada w niedzielę 26 maja, ok. godz. 15.00 – przez cały ten czas drużyna będzie pracować, by przygotować min. tonę lodów. Do ich wytworzenia lodów organizatorzy potrzebują składników: 850 l mleka, ok. 200 śmietanki, ponad 300 kg owoców oraz cukru. Już w pierwszej godzinie do degustacji trafiło ponad 40 kg tego przysmaku.
Lody, które zostaną wytworzone podczas imprezy można zdegustować na miejscu. Na wielbicieli zimnych deserów czaka degustacja lodów m.in. o smakach: czekoladowym, śmietankowym, truskawkowym, pistacjowym, kawowym, różne sorbety owocowe oraz… lody z pyry, które w 2021 roku uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”.
Jest to pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej. Po ustanowieniu tego rekordu organizatorzy będą ubiegać się w kolejnym roku o wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika podjął się tego wyzwania ponieważ… nie boi się szalonych pomysłów.
Warto przypomnieć, że Wytwórnia Lodów z Kórnika znajduję się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz w sieci Culinary Heritage Europe.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Organizatorzy na oba dni przygotowali także liczne atrakcje dla dzieci: zajęcia ruchowe, malowanie twarzy, dmuchaniec, watę cukrową. W sobotę, o godz. 19.00 rozpocznie się koncert rockowy – wystąpi Paweł Tur z zespołem „Centrala 57”. W niedzielę w godzinach od 10.00 do 15.00 ponownie będzie można się spotkać ze specjalistami z dziedziny autyzmu oraz skorzystać z atrakcji dla najmłodszych.
Więcej informacji znaleźć można na wydarzeniu utworzonym na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1472755369986586/
Podczas happeningu odbędą się także akcja edukacyjna pt. „Autyzm to nie choroba” z udziałem specjalistów i szkół prowadzących specjalistyczną edukację oraz akcja charytatywna, podczas której prowadzona będzie zbiórka na leczenie Ewy, 33-letniej mieszkanki Kórnika, matki dwójki dzieci, która walczy z glejakiem IV stopnia. Symbolicznie odbędzie się to w Dniu Matki. Link do zbiórki: https://www.siepomaga.pl/ewa-walkowiak. Kórniczanie zbierają także środki na ten cel poprzez licytacje w grupie facebookowej: https://www.facebook.com/groups/1505651616881278/
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Partnerami wydarzenia są:
Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego
Biblioteka Kórnicka Polskiej Akademii Nauk
Burmistrz Miasta i Gminy Kórnik
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Culinary Heritage Europe