Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego zaprasza na pilotażowe warsztaty kulinarne dla kobiet z obszarów wiejskich, które odbędą się w godzinach 10:00 – 16:00 w dniu 11 września br. w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).
Prowadzącymi będą
- Joanna Ochniak – certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski, właścicielka firmy szkoleniowo-doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, fundatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Organizatorka konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku i innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie. Doradca ds. rynku HoReCa w oiekarni InterEuropol, członkini kapituły nagrody Hermesy Poradnika Restauratora. Propagatorka zdrowego żywienia dzieci na całym świecie oraz filantropka angażująca się w szereg akcji, głownie na rzecz walki z biedą i głodem na świecie, w tym akcji humanitarnej World Chefs Tour Against Hunger w RPA.
W 2017 r. za swoje zasługi na rzecz edukacji w gastronomii i rozwoju karier kucharzy odsłoniła tabliczkę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie. - Ewa Michalska – mistrzyni i szefowa kuchni, kultywatorka tradycji w kuchni wielkopolskiej, prowadząca liczne warsztaty dla młodzieży ze szkół kulinarnych, aktualnie „kucharz osobisty” z Puszczykowa
- Witold Wróbel – animator kulinarny, organizator festiwali i konkursów kulinarnych, ekspert smaku, ambasador sieci Culinary Heritage Europe
- Kajetan Świokła – szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki
Uczestniczki warsztatów rozszerzą swoją wiedzę i umiejętności w zakresie tradycyjnych sposobów przyrządzania mięsa drobiowego, w tym gęsiny.. Organizator zapewnia niezbędne produkty do przeprowadzenia warsztatów, a także posiłek i napoje dla uczestniczek.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy – zgłoszenia przyjmowane są do dnia 8 września włącznie, decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizatorem wydarzenia jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Projekt finansowany jest ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Poznaniu.
Termin: 11.09.2024 godzina : 10:00 – 16:00.
Miejsce : Dwór Skrzynki, pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki, gm. Stęszew, powiat poznański
Aby zgłosić swój udział należy przesłać email na adres: kontakt@instytutskrzynki.pl zawierający: imię i nazwisko uczestniczki, nazwę miejscowości zamieszkania (wsi) oraz telefon kontaktowy.
Osoby, które zgłoszą się do udziału zostaną dnia 9 września e-mailem zwrotnym poinformowane o zakwalifikowaniu na warsztaty.