To już kolejna edycja imprezy popularyzującej potrawy „z wiejskiego stołu”. Impreza odbędzie się 9 lipca 2023 r. na terenie Muzeum Rolnictwa w Szreniawie, w godzinach 11-17.
Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną miedzy innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów , palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Podczas imprezy odbędzie się także konkurs „Smaki na Lato 2023” organizowany przez Instytut Skrzynki. O konkursie można przeczytać m.in. na stronie Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego. Patronat Honorowy na wydarzeniem objął Starosta Poznański – Jan Grabkowski. Jednocześnie Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
„Nasze babcie mądre były
I z naturą w zgodzie żyły,
Ta harmonia to sprawiła,
Że babcia zdrowa była (…)
Dary lasu, sadu, ziemi
Przerabiała dłońmi swymi. (…)
A w tym wszystkim rzeczy sedno,
By z naturą tworzyć jedno,
A jedzenie – to babcine
Niech i dziś żywi rodzinę.”
B.Wołowiec
Źródło: Muzeum Narodowe w Szreniawie