W dniach 8-10 maja br. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbył się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi.
Program obejmował następująca tematykę:
8 maja – Dzień Wielkopolski, rozwoju lokalnego i młodzieży
9 maja – Dzień Europy
10 maja – Dzień Polski
Program wykładów i paneli dyskusyjnych obejmował następującą tematykę:
- współczesne rozumienie i praktyka odnowy wsi krajach UE,
- wizja wiejskiej Europy,
- długoterminowa wizja dla obszarów wiejskich,
- wieś w Unii – 20 lat zmian na polskiej wsi,
- Europejski Parlament Wiejski,
- młodzież na obszarach wiejskich,
- kobiety na obszarach wiejskich,
- nowe idee, najlepsze praktyki i innowacyjne rozwiązania dotyczące rolnictwa i obszarów wiejskich,
- dziedzictwo kulturowe polskiej wsi,
- sport – siła społeczności lokalnych.
W ramach Kongresu można było także odwiedzić 60 stoisk wystawienniczych, na których poszczególne instytucje i organizacje prezentowały swoją działalność oraz produkty spożywcze i tradycyjne. Można było porozmawiać z twórcami ludowymi, czy wytwórcami lokalnej żywności z całej Polski. Wydarzeniem towarzyszącym Kongresowi był pierwszy z kilkunastu zaplanowanych konkursów kulinarnych I etapu „Bitwy Regionów” w województwie wielkopolskim. .Głównym celem konkursu jest promocja bogactwa lokalnych smaków dziedzictwa kulinarnego Polski, a także tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
„Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę działań prowadzonych pod hasłem #KupujŚwiadomie, które promują wybór polskich artykułów rolno-żywnościowych i korzystanie z lokalnych produktów. Wydarzenie to nie tylko integruje społeczności lokalne, ale także inspiruje do odkrywania i pielęgnowania bogatej tradycji kulinarnej kraju.
Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat na wydarzeniem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do współpracy w I etapie Bitwy Regionów w województwie wielkopolskim zaproszony został Instytut Skrzynki.
Komisja i jury konkursowe przez trzy dni oceniali potrawy pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlegało również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
10 maja wyłoniono 3 zwycięzców i przyznano 5 wyróżnień.
W skład komisji konkursowej weszli:
Przewodniczący: Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki
Zastępca przewodniczącego: Anna Komoroska – właścicielka Restauracji Bamberka z Poznania
Członek komisji: Roman Serdiuk – szef kuchni w restauracji Port Sołacz w Poznaniu.
Najwyżej oceniono następujące potrawy:
I miejsce KGW w Podlesiu Wielkopolskim (gm. Oborniki, pow. obornicki), za potrawę Ślepe ryby zez mardyrdom i kucharki szachrajki. Nagroda 2000 złotych
II miejsce KGW w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański), za potrawę Babcine pierogi od wschodu do zachodu. Nagroda 1500 złotych
III miejsce KGW w Przebędowie (gm. Murowana Goślina, pow. poznański), za potrawę Pyry z gzikiem – klasyk. Nagroda 1000 złotych
Komisja konkursowa przyznała także 5 wyróżnień:
- KGW w Poladowie „Poladowianki” (gm. Śmigiel, pow. kościański), za potrawę Czernina z kaczki
- KGW „Fifne borowianki” z Borowa (gm. Czempiń, pow. kościański), za potrawę Bambrzok
- KGW „Golęczewianki” (g,. Suchy Las, pow. poznański), za potrawę Ręcznie lepione pierogi domowej roboty z tradycyjną białą kiełbasą podane z sosem chrzanowym
- KGW w Baranowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) , za potrawę Wielkopolskie placki ziemniaczane
- KGW w Sierosławiu „Sierosławskie Cudawianki” (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański), za potrawę Pyzy poznańskie z sosem myśliwskim
Serdecznie gratulujemy!