Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej ( gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
- Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu”(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
- Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
- Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
- Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny
W konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023 przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:
W kategorii owoce i warzywa:
Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” za Vege tatar
III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
- Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.
W kategorii grzyby:
GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w pomidorach z papryką
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie
2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z nóżek
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Grzyby w occie
W kategorii zioła i inne:
GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos
1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych
2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty
Wyróżnienie otrzymali:
- Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Krem z dyni
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach „Świtezianki” za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Przepisy na wybrane przetwory i dania konkursowe znajdują się na stronie Smaki Powiatu Poznańskiego