Przejdź do głównej treści

Wyniki konkursu „Smak Tatara 2023”

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Wyniki Konkursu „Smak Tatara 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego

Kapituła obradowała w dniu 13 lutego 2023 r w Świetlicy Stara Hydra w Wiórku.

W skład Kapituły weszli:

  • Marek Gąsiorowski – Przewodniczący
  • Katarzyna Bosacka
  • Witold Wróbel
  • Janusz Łakomiec
  • Jakub Pindych
  • Jacek Marcinkowski
  • Bartek Muzalewski
  • Przemysław Tecław
  • Tomasz Wika
  1. Konkurs odbywał się przy współpracy:
  • Restauracji Stara Osada w Wiórku
  • Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie
  • Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu
  • Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu
  • Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu
  • Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu
  • Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek
  • Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie
  • Sieci Culinary Heritage Europe
  • Sklepu Bela Mesa z Poznania.

Do finału konkursu zaproszonych zostało 10 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 18 potraw. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Tatara 2023” otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną oraz Tatar Wołowy
  • Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny oraz Tatar z wędzonego łososia
  • Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej i Tatar z krewetek oraz Tatar z prawdziwka
  • Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański.

 

W konkursie regionalnym „Smak Tatara 2023” przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:

 

  1. W kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego:

 

Grand Prix: Jakub Pietraszak, Livio Marino Restauracja Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino z Poznania za Tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/frytowane zółtko/sos tonnato, otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 300 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Paweł Ludek Restauracja „Olenderskie smaki” „Kompleks Olandia” z Prusimia za Befsztyk tatarski na surowo, otrzymał nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 250 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

II miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny otrzymała nagrody:

voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 200 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej otrzymali nagrody:

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 150 złotych;

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie;

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar wołowy
  • Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar siekany z polędwicy wołowej
  • Bartek Migdalski Biały Dom Henlex z Poznania za Tatar wołowy.

 

  1. W kategorii Tatar Rybny

Grand Prix: Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

I miejsce Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z krewetek otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu

Poznańskiego.

II miejsce: Bartek Migdalski Henlex Biały Dom z Poznania za Tatar z łososia otrzymał:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wędzonego łososia otrzymała nagrody:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

Wyróżnienie otrzymała Dagny Grądzka-Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Lwówka za Śledziową tatarską strzałę.

 

  1. W kategorii Tatar Wegański

Grand Prix: Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

I miejsce: Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański otrzymała:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z prawdziwka otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienie otrzymał Paweł Powroźnik Restauracja „P jak Pysznie” z Kępna za Tatar z wafli ryżowych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

Dla mediów:

Komunikat prasowy.pdf [276 KB]

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 13.02.2023, 22:38
  • Ostatnia edycja: 20.02.2023, 09:10
element dekoracyjny
element dekoracyjny