Przejdź do głównej treści

Wyłonili kolejnych laureatów w eliminacjach konkursu Bitwa Regionów 2025

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy  Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Rywalizacja konkursowa odbywa się w trzech etapach:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w kilkunastu wydarzeniach regionalnych (ćwierćfinałach), w których w każdym uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy konkursów tego etapu awansują do eliminacji wojewódzkich (półfinału).

Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

Podobnie jak w 2024 w roku bieżącym w kapitule poszczególnych eliminacji zasiadają przedstawiciele Instytutu Skrzynki.

W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej 31 maja br. podczas wydarzenia pn. Rycerski Gród Dziecięcych Marzeń zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.

Wyłoniono następujących laureatów:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyrzece (gm. Śrem, pow. śremski) – Indyk faszerowany z aromatycznym musem grzybowym

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich WIATRACZANKI w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) – Rolada z kaczki z pokrzywowymi szagówkami, pływająca w trzech sosach w towarzystwie kapuścianej fantazji

 

Wyróżnienia:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Skoraczew  (gm. Nowe Miasto nad Wartą, pow. średzki) – Żur po skoraczewsku
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Garby (gm. Swarzędz, powiat poznański) – Golonka po Wielkopolsku na kapuście
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Cerekwicy Starej (gm. Jaraczewo, pow. jarociński) – Pierogi cerekwickie
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Kiełczynek (gm. Książ Wlkp., pow. śremski) – Kiełczyńska dziwaczka w towarzystwie paruchy i modrej
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne (gm. Krzykosy, pow. śremski) – Królik w śmietanie z ziemniakami puree z surówką.

W Nowych Skalmierzycach również  31.05.2025 r. odbyło się wydarzenie pn. Dzień Dziecka oraz Motoserce. Podczas festynu kolejne koła gospodyń wiejskich zmierzyły się w Bitwie regionów, a w kapitule degustującej zasiadała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.

Kapituła wyłoniła zwycięzców:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeziu (gm. Środa Wlkp., pow. średzki) – Skoki z ćwikłą w sosie własnym z szagówkami

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Westrzy (gm. Sieroszewice, pow. ostrowski) – Uczta z żebra prosiaka, kapusty i ziemniaka na desce podana nalewką zapijana

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Szczurawicach (gm. Raszków, pow. ostrowski) – Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku

Wyróżnienia:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Czerminku (gm. Gołuchów, pow. pleszewski) – Pierogi i dwa rodzaje farszu, kapustą i grzybami oraz grzyby i ser biały
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Kocinie (gm. Sośnie, pow. ostrowski) – Jagnięcina z nutą chrzanu i pomarańczy
  3. Koło Gospodyń Wiejskich we Wtórku (gm. Ostrów Wlkp., pow. ostrowski) – Pieczona perliczka na grzybowym kaszotto
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Mącznikach (g. Środa Wlkp., pow. średzki) – Gołąbki wołowe w sosie
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Pawłówku (gm. Nowe Skalmierzyce, pow. ostrowski) – Kacze uda po Wielkopolsku, szare kluski i gaty cebulowe.

Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których kolejne wielkopolskie KGW zaprezentują tradycyjne dania kuchni regionalnej.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatom pierwszych miejsc życzymy powodzenia w wielkim finale.

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 03.06.2025, 15:19
  • Ostatnia edycja: 03.06.2025, 16:04
element dekoracyjny
element dekoracyjny