Przejdź do głównej treści

W Dworze Skrzynki pojawiła się ekipa telewizyjna, a dlaczego?

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W czwartek 18 lipca plac animacji Dworu Skrzynki zmienił się w plenerowe studio telewizyjne, a sala restauracyjna posłużyła do nagrania rozmowy ekspertów kulinarnych – tak po krótce wyglądał plan pracy poznańskiej ekipy TVP3, która realizowała w Skrzynkach nagranie programu informacyjno-edukacyjnego.  Inicjatorem powstania programu jest Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, który od lat promuje lokalnych producentów i przetwórców mięsa.

Motywem przewodnim programu było ”Mięso i podroby drobiowe w kuchni regionalnej”.

Zanim eksperci mogli podyskutować o zaletach poszczególnych gatunków mięsa drobiowego do pracy wzięli się Ewa Michalska – restauratorka i Kajetan Świokła szef kuchni restauracji Dworu Skrzynki. Przez kilka godzin pod czujnym okiem kamer przygotowywali rosół z kury, gęsie żołądki (gęsie pipki)  i flagowe danie kuchni wielkopolskiej, czyli pieczoną kaczkę z pyzami i modrą kapustą.

Oboje poradzili sobie doskonale,  prowadząc przy okazji w trakcie gotowania bardzo ciekawy dialog na temat sztuki kulinarnej i przygotowywania potraw. Jak się okazało w trakcie nagrania powstały prawdziwe „dzieła kulinarne”.  Do degustacji przy stole  można było zatem zaprosić ekspertów. Za stołem w restauracji Dworu Skrzynki zasiedli:  Katarzyna Bosacka – pisarka, dziennikarka, krytyk kulinarny, Marek Gąsiorowski – Slow Food Wielkopolska, Piotr Michalski – restaurator oraz Hieronim Jurga  Prezes Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. Degustowali, dyskutowali i smakowali, a w trakcie degustacji rozmawiali o zaletach rosołu, o walorach dietetycznych mięsa drobiowego, o zapomnianych regionalnych smakach, które warto wskrzesić w restauracjach i w domach. Nad całością zdarzeń czuwał Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki i gospodarz obiektu. To on zaprosił ekspertów, zaproponował menu i tematy do omówienia.

Było refleksyjnie, apetycznie i smakowicie. A co najważniejsze – wszystko zarejestrowały kamery i dzięki temu powstanie interesujący program informacyjno-edukacyjny. Na antenie TVP3 Poznań emitowany będzie jeszcze latem w tym roku, o czym z pewnością poinformujemy. A tymczasem znakomitych dań drobiowych w tym kaczki z pyzami i modrą kapustą w wersji mistrzowskiej można posmakować w restauracji Dworu Skrzynki w każdy weekend.

Zapraszamy.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 19.07.2024, 17:08
  • Ostatnia edycja: 20.07.2024, 15:35
element dekoracyjny
element dekoracyjny