Rola szlaków kulinarnych była tematem rozmów przedstawicieli Instytutu Skrzynki oraz Prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej dr hab. Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek. Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukowaniu turystów i zachęcaniu ich do poznawania nowych miejsc poprzez lokalne kulinaria. A jeśli o regionalnych specjałach mowa – spotkanie nie mogło odbyć się bez udziału jednego z lokalnych producentów, reprezentującego Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Gościem Dworu Skrzynki, siedziby Instytutu, była również właścicielka firmy „Ser-ce Jadzi” Agata Króliczak z Dobieżyna (gm. Buk), która opowiedziała o wartościach, jakimi się kieruje w codziennej pracy podczas przygotowywania wyśmienitych serów, które uczestnicy wydarzenia mieli okazję degustować.
Dziedzictwo kulinarne staje się nieocenionym narzędziem do promocji danych destynacji nie tylko w w kraju, ale też za granicą. Szlaki kulinarne stają się coraz bardziej doceniane przez instytucje samorządowe, prywatne przedsiębiorstwa, a także lokalne społeczności. Ich rozwój wymaga odpowiednich przygotowań i działań. Wędrówka szlakiem rekomendowanych miejsc kulinarnych i wydarzeń związanych kulturą danego regionu to wstęp do eksplorowania danej destynacji w znacznie szerszym wymiarze. Poszukiwania regionalnych i lokalnych wiktuałów i gastronomicznych perełek w powiecie poznańskim uławia właśnie Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego operatorem jest Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury.