W miniony weekend 28-29 października 2023 r. w stolicy Wielkopolski, dzięki inicjatywie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy (https://www.wlkpsw.pl/), nastąpiło uroczyste otwarcie Szlaku Wielkopolskich Winnic.
Obecni podczas ceremonii otwarcia byli między innymi: Jacek Bogusławski – Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego; Wojciech Kokotek – Dyrektor projektów na MTP, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki a także Zarząd Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy z jego Prezesem Macieje Krystowskim na czele.
Podczas dwudniowej imprezy wielbiciele tego szlachetnego trunku mogli nie tylko zakupić i zdegustować regionalne wina, ale także zgłębić tajniki ich produkcji dzięki rozmowom, prelekcjom i warsztatom prowadzonym przez lokalnych winiarzy oraz ekspertów.
Szlak Wielkopolskich Winnic ma już 16 członków, m.in. Winnicę Edison, która wraz z restauracją Hotelu Edison jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Winnica ta jest jeszcze młoda (założona w 2017 roku) i niewielka (produkcja tzw. butikowa ok 2.000 butelek rocznie), a już w bieżącym roku przygotowała 4 rodzaje win, z czego 3 zdobyły wyróżnienia. Wino Riesling otrzymało: medal brązowy na Targach Polskich Win i Winnic 2023 oraz prestiżowe drugie miejsce w Konkursie Winiarskim Polskie Korki 2023. Wino Cuvee otrzymało brązowy medal na Konkursie Polskich Win i Cydrów ENOEXPO 2023.
Kolejnym ważnym reprezentantem powiatu poznańskiego na winnym szlaku jest Winnica Morena z Puszczykowa. Ma ona szczególną rekomendację operatora kulinarnego szlaku, Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wino Muscaris 2023 zdobyło złoty medal na 15 Konkursie Polskich Win i Cydrów2023. W VII Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest winnica zdobyła dwa srebrne medale: za wina Seyval Blanc z 2020 oraz Rondo 2021.
Instytut Skrzynki zachęca restauracje, zwłaszcza te będące członkami Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” do współpracy z lokalnymi winiarzami. Warto wspomnieć, że wyśmienite lekkie wina białe i czerwone z oferty Winnicy Morena są na co dzień dostępne w restauracji i barze Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).
I na koniec trzeba nadmienić, że Instytut Skrzynki podpisał z Wielkopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy Porozumienie o współpracy partnerskiej w zakresie badania, dokumentacji
i promocji kulturowego i kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego.