W piątkowe popołudnie 12 września widzowie TVP3 Poznań mieli okazję obejrzeć na żywo pokaz kulinarny w programie „Wspólne popołudnie”. Do wspólnego gotowania zachęcała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która przygotowała zupę cebulową z diablotkami według staropolskiej receptury. Do jej wykonania użyła produktów ze Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut Skrzynki jest operatorem:
- Masła z Mleczarni w Buku
- Oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z Olejarni Kierzek w Tarnowie Podgórnym
- Bagietki z Piekarni – Cukierni NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz)
- Sera Gold oraz Stare Złoto z Serowarni Golęczewo (gm. Suchy Las).
Program można obejrzeć online:
Część I: https://poznan.tvp.pl/88891192/12092025-cz1
Część II: https://poznan.tvp.pl/88891472/12092025-cz2
O PRZEPISIE
Ekspertka przygotowała wyjątkową recepturę inspirowaną dwoma przepisami: na zupę cebulową oraz diablotki, czyli grzanki z serem. Recepturę znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce Przepisy kulinarne.
Zupa cebulowa była znana w kuchni staropolskiej, bowiem recepturę na nią znaleźć można np. w książce Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna Książka Kucharska” sprzed 100 lat.
Receptura różni się od popularnej obecnie francuskiej zupy cebulowej, ponieważ na liście składników nie znajdziemy białego wytrawnego wina i tymianku. Jest to zupa krem, a dla odmiany tradycyjna francuska cebulowa nie jest podawana w wersji zblendowanej. Według receptury staropolskiej do zupy podaje się ser szwajcarski oraz grzanki z chleba. Co też mówi nam o tym, że zagraniczne przysmaki były w menu naszych przodków.
Diablotki z serem, czyli grzanki z parmezanem można znaleźć u Monatowej, ale też np. w „Praktycznej kuchni dla młodych gospodyń” Róży Makarewiczowej z 1910 roku. Różnica polega na tym, że pierwsza autorka poleca użyć po prostu bułki krajanej w plastry, a druga bułkę albo ciasto francuskie każe kroić w kwadraty, czyli popularne teraz grzanki.
Ciekawą miksturą jest ser: w obu przypadkach panie polecają utrzeć parmezan z żółtkiem (można dodać suszonej papryki) i, albo podgrzać i rozsmarować na grzance, albo rozsmarować na grzance, a potem ją dopiero zapiec. Tu czytelników, którzy chcą poznać tajniki kuchni staropolskiej, odsyłamy do lektury, bowiem większość książek kuchni staropolskiej, jak i najstarszej książki kucharskiej z naszego regionu – „Kucharz Wielkopolski” Marii Śleżańskiej, dostępne są bezpłatnie online w bibliotekach cyfrowych.
O SZLAKU
Instytut Skrzynki jest operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a jego „opiekunką” jest Liliana Kubiak.. To drugi największy w działający w Polsce szlak kulinarny, czyli sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. Na szlaku znajduje się ponad 80 obiektów, w tym: restauracji, kawiarni, cukierni, piekarni, przetwórni mięsa, owoców i warzyw, serowarni, gospodarstw agroturystycznych i pasiek.. Szlak działa już 4 lata i wciąż się rozrasta. Wszystkie te punkty znajdują się na terenie 17 gmin powiatu poznańskiego, które wianuszkiem otaczają miasto Poznań. Rzadkością jest, by na szlakach kulinarnych znajdowały się cykliczne wydarzenia kulinarne – na szlaku powiatu poznańskiego jest 5 takich wydarzeń: Jarmark Wielkanocny i Bożonarodzeniowy oraz Poznańska Pyra w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Rokietnicki Rumpuć. i Festiwal Dyni w Deliparku (gm. Stęszew).
Aktualności ze szlaku i informacje o poszczególnych członkach szlaku znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.







