„Rokietnica zaprasza Wielkopolan na rumpuć” – tym legendarnym już zaproszeniem wójt Bartosz Derech rozpoczął najbardziej wyczekiwaną cześć imprezy, która na wielkiej polanie zgromadziła setki mieszkańców nie tylko Rokietnicy ale i okolicznych miejscowości. Doroczna rumpuciowa uczta odbyła się już po raz siedemnasty. Wójt gminy w towarzystwie zaproszonych gości: parlamentarzystów, radnych oraz włodarzy sąsiednich gmin przez niemal godzinę częstował rumpuciem ludzi, którzy ustawili się w gigantyczną kolejkę.
Ale zanim każdy chętny mógł posmakować tego lokalnego przysmaku, trzeba było ze 100 kg wołowiny przygotować wywar doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim, a potem podsmażyć na maśle po 100 kilogramów mięsa wieprzowego i boczku wędzonego. To wszystko następnie należało wrzucić do wywaru, dołożyć 60 kg pokrojonej w kosteczkę marchwi, drugie tyle ziemniaków no i oczywiście wkroić kapustę. W 1600 litrowym kotle oprócz tych wszystkich składników zmieściło się też ponad 200 kg kwaszonej kapusty i ze 150 kg poszatkowanej kapusty białej. Nie zabrakło też kwaśnych jabłek oraz soli, pieprzu i kminku. Ile w gigantycznym garze zmieściło się pasji, oddania i miłości do gotowania wiedzą tylko kucharze, którzy od wczesnego ranka czuwali nad przygotowaniem legendarnego już posiłku. Efekt okazał się kulinarnym arcydziełem.
Przypomnijmy, że autorami receptury są nieodżałowany Grzegorz Russak oraz Witold Wróbel ambasador europejskiej sieci Culinary Heritage. Rumpuciowy certyfikat przechowywany jest w Starostwie Powiatowym w Poznaniu, a samo wydarzenie na stałe wpisało się w kalendarium kulinarnych imprez Wielkopolski. Wójt Bartosz Derech otrzymał z rąk Witolda Wróbla specjalną imienną deskę sygnowaną między innymi logo Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.– Będzie miał teraz na czym kroić składniki przyszłorocznego rumpucia, a być może także plastry „kiełbasy rokietnickiej”, która jest już wpisana na listę produktów tradycyjnych i aspiruje do bycia kolejnym szeroko znanym gminnym przysmakiem.
Jako wyjątkowe wydarzenie na powiatowym szlaku kulinarnym Rokietnicki Rumpuć łączy zalety gminnego festynu z okazją do promowania osiągnięć poszczególnych sołectw, kół gospodyń wiejskich i lokalnych twórców gminy Rokietnica. Nie inaczej było też w tym roku. Przez cały dzień mieszkańcy gminy brali udział w licznych konkursach, animacjach i pokazach. Każde sołectwo miało swój osobny namiot, nie zabrakło też stoiska promocyjnego Starostwa Powiatowego w Poznaniu. Zwieńczeniem dnia był koncert Kasi Stankiewicz i grupy Varius Manx. A co najważniejsze: wszyscy umawiali się już na kolejną, przyszłoroczną rumpuciową imprezę.