Przejdź do głównej treści

Relacja z pobytu w Żywym Muzeum Miodu Pasieki Smakulskich

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W miniony weekend, na zaproszenie Pasieki Smakulskich, dr Karolina Echaust z Instytutu Skrzynki brała udział w „Weekendowym evencie dla miłośników tradycji i pszczelarstwa” w Pakosławiu k. Rawicza.

Pasieka Smakulskich prowadzi Żywe Muzeum Miodu, które jest interaktywnym miejscem, gdzie dzieci i dorośli mogą poznawać tajniki życia pszczół, ich hodowli oraz tradycji pszczelarskich.

W ramach wydarzenia dr Karolina Echaust – kierownik Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego Instytutu Skrzynki – wygłosiła dla uczestników warsztatów wykład „Od barci do ula ramowego – o dziedzictwie kulturowym i naturalnym hodowli pszczoły miodnej.”

Następnie pod okiem instruktorki Niny Jarzęckiej, uczestnicy warsztatów wykonali ul kószkę ze słomy, w którym będzie można zasiedlić pszczoły.

Na takim wydarzeniu nie mogło też zabraknąć słodkiego poczęstunku w postaci tortu… oczywiście w kształcie kószki. Na zakończenie pamiątkowe certyfikaty ukończenia kursu wyplatania kószek, wręczył uczestnikom Piotr Smakulski wraz z Niną Jarzęcką.

W warsztatach uczestniczyła także Pani Monika z Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona należącego do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Mamy nadzieję, że to spotkanie będzie dla Instytutu Skrzynki i Pasieki Smakulskich początkiem owocnej i długoletniej współpracy.

Pasieka Smakulskich:

Facebook https://www.facebook.com/pasiekasmakulskich

Instagram https://www.instagram.com/pasiekasmakulskich/

 

                           

                                                                                                                                   


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 21.10.2024, 16:11
  • Ostatnia edycja: 21.10.2024, 16:11
element dekoracyjny
element dekoracyjny