W Parku Wilsona, w sobotę 6 września odbyły się Dożynki Miejskie i Święto Chleba. Tradycyjnie już na uczestników czekały występy i koncerty, a także liczne konkursy i animacje.
Ze względu na ulewny deszcz organizatorzy musieli zrezygnować z korowodu, a obrządek dożynkowy odbył się w kościele pw. św. Michała Archanioła, gdzie miała miejsce uroczysta msza święta. Mieszkańcy nie tracili jednak chęci na świętowanie i z parasolkami, w pelerynach odwiedzali stoiska jarmarczne w parku Wilsona.
Podczas Dożynek dużym powodzeniem cieszyły się stoiska członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Serowarni w Złotnikach (gm. Suchy Las), Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Swadzim Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wytwórni Lodów z Kórnika i Browaru za miastem (Rumianek, gm. Tarnowo Podgórne).
Jak co roku, na stoisku Instytutu Skrzynki można były wziąć udział w konkursie wiedzy o kuchni wielkopolskiej „Kuchnia wielkopolska – czy wiesz, co jesz?”. Laureaci wrócili do domów z nagrodami: voucherem do restauracji w Hotelu Poznańskim (Luboń), voucherem do restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew), voucherem do Cukierni Pawlova w Luboniu oraz zestawami upominków od Powiatu Poznańskiego.
W ramach projektu „Smak wieprzowiny – rzemieślnicza jakość” Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-kucharzy” przygotował na swoim stoisku trzy wyjątkowe spotkania. Dużym powodzeniem cieszył się pokaz układania wędlin, który wykonał Krystian Dreszler, Masarnia Dreszler z Tradycją.
Kiełbasę białą parzoną wielkopolską na oczach zebranych przygotował i zaprezentował Przemysław Tecław, kierownik Muzeum gospodarki Mięsnej w Sielinku – oddziału Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
O rzemieślniczych, lokalnych, rodzinnych zakładach rzeźnickich i masarskich oraz o tradycyjnych wielkopolskich potrawach i zaletach wieprzowiny opowiadała ekspertka kulinarna, Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.
Uczestnicy mieli okazję także zdegustować przysmaki z wieprzowiną w roli głównej, m.in. leberkę, szarpaną wieprzowinę w sosie miodowo-musztardowym, żurek z kiełbasą, a także parzoną na miejscu, w wielkim kotle, kiełbasę białą parzoną wielkopolską.
Święto chleba celebrować można było na stoisku przygotowanym przez koło Wielkopolskie Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa oraz Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, gdzie zapachem kusiły chleby, bułki i certyfikowane rogale świętomarcińskie. Rozstrzygnięto też konkurs na „Najlepszy Chleb Domowego Wypieku”, a na uczestników czekały szneki z glancem.
Mimo niepogody, atmosfera była pełna uśmiechu, ciepła i smakowitości. Do zobaczenia za rok!











