W poniedziałek, 5 maja 2025 r. do Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył nowy członek: Olejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym prowadzona przez rodzinę Kierzków. Tabliczkę znamionową oraz certyfikat wręczyli Jan Babczyszyn (dyrektor Instytutu Skrzynki) oraz Liliana Kubiak (zastępca dyrektora). Instytut Skrzynki jest operatorem szlaku, który stanowi sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Szlak wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów, a nawet cykliczne wydarzenia kulinarne. Podróż kulinarną po powiecie poznańskim warto więc rozpocząć od odwiedzenia strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Rodzinne Gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. Niewiele jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U Państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby.
Magdalena i Leszek Kierzek z Tarnowa Podgórnego mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla każdego, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy; mąka pszenna; mąka orkiszowa z starodawnej odmiany Oberkumer Rotkorn, Świętej Hildegardy mąka żytnia 720 i żytnia pełnoziarnista, durum oraz mąka gryczana.
Pan Leszek jest także wybornym piekarzem i z własnej mąki wypieka wyśmienite chleby, które dostępne są w sklepie w poniedziałki i czwartki, ale najlepiej zamówić je wcześniej, bowiem znikają szybko jak… świeże bułeczki.
Olej tłoczony na zimno to prawdziwy skarb natury: pełen zdrowia, smaku i wartości odżywczych. U państwa Kierzków ziarna roślin oleistych trafiają prosto pod tłoczenie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Dzięki temu oleje są zawsze świeże, pełne aromatu i idealnie przechowywane. Do wyboru wyśmienite oleje: lniany, rzepakowy, musztardowy z gorczycy, konopny, z czarnuszki, z ostropestu, z wiesiołka i słonecznikowy.
Olej wiesiołkowy zajął 3. miejsce w kategorii Grzyby, zioła i inne w konkursie „Smaki Leśne 2025” organizowanym w dniu 4 maja br. przez Instytut Skrzynki na terenie Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie. Olej wiesiołkowy i olej z ostropestu uzyskały w tym konkursie także tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.
To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać olej czy mąkę do indywidualnych potrzeb klienta. To w końcu inwestycja w zdrowie, która naprawdę się opłaca.
Gospodarstwo Kierzek prowadzi własny sklepik, do którego warto zaglądać regularnie po mąki, chleby, oleje, a także miody od zaprzyjaźnionej pasieki i sery z Serowarni w Złotnikach (Rolne Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu), członka szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. U Państwa Kierzków jest też coś dla wielbicieli zero waste: pani Magda sama szyje poduszki wypełnione łuskami orkiszu, które powstają jako odpad przy produkcji mąki.
W soboty w godz. 8.00 – 12.00 panią Magdę spotkać można także na ryneczku w Tarnowie Podgórnym, gdzie na stoisku dostępne są wszystkie wyżej wymienione dobra.
Sklep: ul. Rokietnicka 63, 62-080 Tarnowo Podgórne; czynny: od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 18.00, w soboty w godz. od 8.00 do 15.00.
Zamówienia telefoniczne: 722 150 040
Gorąco polecamy!