W niedzielę, 22 września 2024 r. na placu Świętego Wojciecha w Gnieźnie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały o tytuł najlepszej regionalnej potrawy przygotowanej w oparciu o lokalne produkty i własną recepturę.
Przypomnijmy, że w I i II etapie rozgrywek przedstawiciele Instytutu Skrzynki zasiadali w kapitułach konkursowych.
Po wielu tygodniach zmagań najlepsze z najlepszych w ogólnopolskiej skali okazały się Wielkopolanki.
Zwyciężyły panie z KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH NOSKOWO – RADOMICE – STRZYŻEWO „FENIKS” . Ich danie poetycko nazwane: „Gęsina nie tylko na imieninach Marcina sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana” była bezkonkurencyjna. W nagrodę otrzymały czek w wysokości 25 tys. złotych.
Drugie miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem. Trzecie miejsce przypadło KGW w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego za dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy! Ale szczególnie zwyciężczyniom, które tak świetnie promują wielkopolskie przysmaki.