W dniach 15-16 września 2023 w miejscowości Łobez w Województwie zachodniopomorskim odbyła się konferencja Westpomeranian Greenfield, która była ważną częścią drugiej edycji Zachodniopomorskiego Festiwalu Smaków. To inicjatywa, której Instytut Skrzynki był partnerem. Wydarzenie odbywało się w łobeskiej hali widowiskowo-sportowej oraz amfiteatrze miejskim i jak się okazało było prawdziwym świętem zdrowej i jakościowej żywności.
Podczas konferencji odbyły się bardzo ciekawe panele dyskusyjne, między innymi nt. bezpieczeństwa żywności, ekologii w biznesie oraz żywności wysokiej jakości pt. „Z tradycją w przyszłość”. W tym ostatnim dyskusję poprowadził ekspert kulinarny Gieno Mientkiewicz, a wzięli w niej udział także przedstawiciele Wielkopolski: Witold Wróbel – ambasador sieci Cullinary Heritage Europe i Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki.
Na zakończenie pierwszego dnia imprezy uczestnicy konferencji mieli okazję zobaczyć jak powstaje w regionie nowa winnica De Lewin, która za kilka dni rozpoczyna swoje pierwsze zbiory.
Całe wydarzenie było wstępem do planowanej na rok 2024 szerokiej inicjatywy z udziałem trzech regionów Polski: zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego oraz landów niemieckich po drugiej stronie Odry.
Wielkopolskę reprezentuje Instytut Skrzynki. W tym celu zostało podpisane już stosowne porozumienie programowe (list intencyjny) pomiędzy organizatorem imprezy tj. Stowarzyszeniem Westpomeranian Greenfield reprezentowanym przez prezesa Macieja Szabałkina a Instytutem reprezentowanym przez dyrektora Jana Babczyszyna.
Więcej informacji nt. wydarzenia dostępnych jest na stronie: www.festiwalsmakow2023.com