Przejdź do głównej treści

Kolejna „Bitwa Regionów” – tym razem w Gnieźnie – za nami

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej w dniu 8 maja br., podczas wydarzenia „Uczta Chrobrego
w Gnieźnie”, zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Alicja Sadowska (Restauracja Hyćka z Poznania). Wśród uczestniczących w zmaganiach konkursowych 18 KGW były też reprezentantki z powiatu poznańskiego – tym razem niestety zabrakło sukcesów, choć wszystkie potrawy były wyśmienite.

Wyłoniono następujących laureatów:

I miejsce – KOŁACZKOWKA PYRA Z OZORKIEM – Koło Gospodyń Wiejskich „KOŁACZKOWIANKI” w Kołaczkowie (gm. Kołaczkowo, pow. wrzesiński)

II miejsce – Perlica dla zacnych gości z toastem dla niepodległości – Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziechowie (Zdziechowa, gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie „NOWOCZESNE PANIE” – Kacze udka z solanki z kluseczkami i kapustą oraz napitkiem (gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)

 

Wyróżnienia:

  • Pierogi z kaczki podane z czerwoną kapustą i duszonymi jabłkami – Koło Gospodyń Wiejskich w Kaliszanach (gm. Wągrowiec, pow. wągrowiecki)
  • Gęsie pierożki, otulone porzeczkową nutą, w barwach pól i smakach jesieni – Koło Gospodyń Wiejskich w Gurówku (gm. Niechanowo, pow. wągrowiecki)
  • Rumpuć – zupa powstania wielkopolskiego – Koło Gospodyń Wiejskich w Morakowie (gm. Gołańcz, pow. wągrowiecki)
  • Kaczka nadziewana wątróbką z zapiekanymi ziemniakami i sosem żurawinowym. Kompot z gruszek – Koło Gospodyń Wiejskich Małachowie Złych Miejsc „Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet” (gm. Dolsk, pow. śremski)
  • Kaczka pieczona po królewsku z szagowemi kluseczkami i sosem z boru czerwonego – Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie Paczkowym (gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)

 

Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których zaprezentują się KGW z innych terenów Wielkopolski .

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatom pierwszych miejsc życzymy powodzenia w wielkim finale.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 10.06.2025, 09:13
  • Ostatnia edycja: 10.06.2025, 09:19
element dekoracyjny
element dekoracyjny