Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej w dniu 8 maja br., podczas wydarzenia „Uczta Chrobrego
w Gnieźnie”, zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Alicja Sadowska (Restauracja Hyćka z Poznania). Wśród uczestniczących w zmaganiach konkursowych 18 KGW były też reprezentantki z powiatu poznańskiego – tym razem niestety zabrakło sukcesów, choć wszystkie potrawy były wyśmienite.
Wyłoniono następujących laureatów:
I miejsce – KOŁACZKOWKA PYRA Z OZORKIEM – Koło Gospodyń Wiejskich „KOŁACZKOWIANKI” w Kołaczkowie (gm. Kołaczkowo, pow. wrzesiński)
II miejsce – Perlica dla zacnych gości z toastem dla niepodległości – Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziechowie (Zdziechowa, gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie „NOWOCZESNE PANIE” – Kacze udka z solanki z kluseczkami i kapustą oraz napitkiem (gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)
Wyróżnienia:
- Pierogi z kaczki podane z czerwoną kapustą i duszonymi jabłkami – Koło Gospodyń Wiejskich w Kaliszanach (gm. Wągrowiec, pow. wągrowiecki)
- Gęsie pierożki, otulone porzeczkową nutą, w barwach pól i smakach jesieni – Koło Gospodyń Wiejskich w Gurówku (gm. Niechanowo, pow. wągrowiecki)
- Rumpuć – zupa powstania wielkopolskiego – Koło Gospodyń Wiejskich w Morakowie (gm. Gołańcz, pow. wągrowiecki)
- Kaczka nadziewana wątróbką z zapiekanymi ziemniakami i sosem żurawinowym. Kompot z gruszek – Koło Gospodyń Wiejskich Małachowie Złych Miejsc „Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet” (gm. Dolsk, pow. śremski)
- Kaczka pieczona po królewsku z szagowemi kluseczkami i sosem z boru czerwonego – Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie Paczkowym (gm. Gniezno, pow. gnieźnieński)
Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których zaprezentują się KGW z innych terenów Wielkopolski .
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatom pierwszych miejsc życzymy powodzenia w wielkim finale.