Przejdź do głównej treści

Jesienny festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków” w Dworze Skrzynki przyciągnął fanów regionalnych tradycji

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W niedzielę, 17 września w Dworze Skrzynki odbył się festyn rodzinny pn. „Skrzynki Pełne Smaków”. Mieszkańcy regionu mieli okazję nie tylko zwiedzić zabytkowy Dwór Skrzynki, ale także spróbować wielkopolskich smaków.

Na ognisku stanął ogromny koprowy kocioł, w którym Hieronim Błażejak cierpliwie smażył śliwkowe powidła, zaś Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie na oczach widzów przygotowywał kiełbasę białą wielkopolska parzoną wg tradycyjnej receptury. Pokaz wyplatania koszy zaprezentował Tadeusz Pięta z Tomiczek. Na najmłodszych czekały także warsztaty robienia mydełek oraz artystyczne: z chęcią malowali oni jesienne liście, ogromne tekturowe grzyby oraz kolorowanki z jesiennymi symbolami oraz ich nazwami w gwarze poznańskiej – powstała cudna galeria prac, tworząca nieco bajkowy krajobraz w dworskim parku. Odwiedzających do tańców ludowych porwali członkowie zespołu „Poligrodzianie”, a muzyczne doznania zapewnił zespół „Julia & Sweet Piano Jazz”.

Blisko 20. wystawców zaprezentowało się na jarmarcznej części imprezy: uczestnicy rozsmakowali się m.in. w lokalnych serach, miodach, chlebach, owocach i warzywach czy wypiekach z Wielkopolski, także od członków „Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: SER-ca Jadzi, Miodów Ibrona, Cafe Reszka i Borówkowego Gaju. O wyjątkowych miejscach w powiecie poznańskim oraz przyrodniczych ciekawostkach opowiadali reprezentanci Starostwa Powiatowego w Poznaniu, Poznańskiej Organizacji Turystycznej oraz Wielkopolskiego Parku Narodowego. Dużym powodzeniem cieszyły się wykłady o grzybach Piotra Krzyśki oraz ziołach Janusza Łakomca.

Festyn był również okazją do spotkania z Katarzyną Bosacką – dziennikarka kulinarną, która odwiedziła Dwór Skrzynki w apetycznym celu, bowiem zasiadała w kapitule regionalnego  konkursu kulinarnego „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023”. Jury oceniło ok. 40 przetworów z warzyw i owoców, grzybów, ziół oraz innych przysmaków, m.in. pasty z orzechów laskowych, czy bigosu. Wyniki konkursu dostępne są na stronie organizatora konkursu oraz festynu, Instytutu Skrzynki. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski. Informacje o bieżących wydarzeniach znaleźć można na stronie www.dworskrzynki.pl.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 18.09.2023, 14:38
  • Ostatnia edycja: 19.09.2023, 12:13
element dekoracyjny
element dekoracyjny