Przejdź do głównej treści

Festiwal wikliny za nami

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

V Światowy Festiwal Wikliny i Plecionkarstwa, który w dniach 24-27 sierpnia odbył się w Poznaniu to jedno z najważniejszych spotkań środowiska plecionkarzy na świecie. Piąta jubileuszowa edycja tej imprezy przeniosła się z Nowego Tomyśla do Poznania i odbyła się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Partnerem wydarzenia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. W czwartek, 24 sierpnia, miała miejsce inauguracja wydarzenia, która dzięki wystawom, pokazom oraz występom scenicznym przybliżyła uczestnikom i zaproszonym gościom różnorodność kulturalną uczestników imprezy. Podczas targów znalazł się także pierwiastek regionalny: po zakończeniu oficjalnej ceremonii otwarcia wydarzenia restauracja  Dworu Skrzynki działająca w weekendy w miejscowości Skrzynki (gmina Stęszew, pow. poznański) przygotowała dla uczestników festiwalu degustację regionalnych przysmaków, w ramach promocji tradycji kulinarnych regionu, a także Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Ponadto w trakcie festiwalu w Dworze Skrzynki gościli uczestnicy imprezy: artyści i rzemieślnicy ze Słowacji i Szwajcarii. W dniach 25-27 sierpnia, tuż obok sceny głównej wydarzenia – na Placu św. Marka na terenie MTP swoje barwne stoiska prezentowały także koła gospodyń wiejskich z Wielkopolski, które oferowały lokalne przysmaki: w piątek – KGW w Gurówku (gm. Niechanowo, powiat gnieźnieński), w sobotę – KGW Terespotockie (gm. Opalenica, powiat nowotomyski), KGW Grupa dla Rybna Wielkiego (gm. Kiszkowo, powiat gnieźnieński), a w niedzielę zaś KGW Niegolewo (gm. Opalenica, powiat nowotomyski). Na uczestników czekały m.in. żurek z jajkiem, czernina z lanymi kluskami, swojska kiełbasa biała zapiekana z cebulą i jabłkiem, chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym, wyśmienite domowe konfitury i napoje, czy klasyczne pyry z gzikiem. Stoisko swoje gastronomiczne prowadziła także restauracja Dworu Skrzynki (www.dworskrzynki.pl).

Na festiwalu można było odwiedzić stoiska z rękodziełem, a także spotkać się z twórcami, rzemieślnikami i artystami, którzy wystawiali swoje unikatowe wyroby i małe działa sztuki  z wikliny. Niesamowite wrażanie na zwiedzających robiła różnorodność form i materiałów wykorzystywanych przez plecionkarzy i wikliniarzy: różnorakie kosze, pojemniki, meble, miniaturowe mebelki-zabawki, donice i ozdoby, zwierzęta naturalnych rozmiarów, gigantyczny kosz-huśtawka, olbrzymia wiklinowa lampa naftowa, stroje i biżuteria, a nawet baner reklamowy. Wystawcy zaprezentowali nie tylko swój talent, ale też pomysłowość. Nie mogło zabraknąć prac z różnych łączonych materiałów, a także tradycyjnych  makram. Wśród wystawców znalazł się mieszkaniec powiatu poznańskiego – Tadeusz Pięta, którego umiejętności zobaczyć będzie można także 17 września br. podczas wydarzenia np. „Skrzynki Pełne Smaków” w Dworze Skrzynki.

Instytut Skrzynki nie był jedynym przedstawicielem powiatu poznańskiego na festiwalu. Swoje stoisko miał również Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Niewidomych w Owińskach, w której uczą w zawodzie koszykarz-plecionkarz: zorganizowano wystawę oraz pokaz wyplatania.

Podczas wydarzenia odbył się także VI Międzynarodowy Konkurs Plecionkarski o Grand Prix Festiwalu, w którym wzięli udział rzemieślnicy i artyści z 52 krajów. Wyniki konkursu znaleźć można na stronie organizatora.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 01.09.2023, 10:58
  • Ostatnia edycja: 01.09.2023, 10:58
element dekoracyjny
element dekoracyjny