Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku wraz z Gminą Opalenica, opalenickim Centrum Kultury i Biblioteką po raz czwarty, zorganizowały festiwal białej kiełbasy BIAŁA FEST.
Celem imprezy jest promocja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, wpisanej na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz posiadającej od 2017 roku unijny certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Gościem specjalnym wydarzenia był Robert Makłowicz, który w trakcie imprezy przeprowadził na scenie pokaz kulinarny, a także odwiedził liczne stoiska i zdegustował co najmniej kilkanaście potraw przygotowanych przez KGW na bazie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Wśród stoisk szczególnie wyróżniało się to zorganizowane przez Muzeum Narodowe w Szreniawie wraz z kadrą pedagogiczną i uczniami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej w Poznaniu.
Uczestnicy festiwalu mieli okazję poznać proces produkcji białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej. Do pokazu robienia kiełbasy przygotowanego przez Przemysława Tecława z Muzeum w Sielinku włączył się też obecny na imprezie Poseł RP Marcin Bosacki.
Gościnnie w wydarzeniu wziął też udział Instytut Skrzynki, który w ramach licznych swoich działań także włącza się w promocję kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Na podstawie opinii grupy ekspertów kulinarnych, którym przewodniczył Witold Wróbel – ambasador sieci Culinary Heritage Europe Instytut Skrzynki przyznał specjalną nagrodę. Otrzymali ją Nauczyciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu za przygotowanie wraz z grupą uczniów potrawy kociołkowej „Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska w młodych warzywach”. Nagrodą jest wyjazd studyjny z grupą rolników Brandenburgii w lipcu 2024. Nagroda ufundowana została przez partnera Instytutu Skrzynki – ZAMEK TREBNITZ (Niemcy).
W ramach wydarzenia odbyły się warsztaty kulinarne dla najmłodszych. Imprezie towarzyszyły także liczne występy artystyczne, m.in. Opalenickiej Orkiestry Dętej , Opalenickiej Grupy Wokalnej, kapeli „Zza Winkla” oraz zespołu The Postman. Odbył się też pokaz lotniczy w wykonaniu Grupy Akrobacyjnej ORLEN Żelazny.
O smakowity przebieg imprezy zadbali także Marcin Sadowski z poznańskiej restauracji Hyćka oraz Paweł Ludek z restauracji Olendeskie Smaki w Olandii.
Mimo burzy, która w godzinach popołudniowych przeszła nad Opalenicą frekwencja dopisała. Do zobaczenia za rok.