W niedzielę 19 marca w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie odbyło się rodzinne spotkanie cieszące się zainteresowaniem mieszkańców Wielkopolski pt. „Co jedzono we wczesnym średniowieczu?”. Uczestnicy dowiedzieli się nie tylko czym żywili się Piastowie, ale również jakich urządzeń i sprzętów używali do polowania na ryby i leśną zwierzynę oraz w jaki sposób otrzymywano mąkę i kaszę. Muzealny Kuchmistrz zaprezentował jak wyglądało menu na królewskich bankietach oraz w słowiańskich chatach. Najmłodsi przedstawiciele publiczności mieli okazję samodzielnie wykonać naczynia z gliny, rozpoznawać ziarna zbóż oraz wytwarzać mąkę na kamiennym żarnie.
Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje strony internetowej są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.