Rozpoczęła się IX edycja konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Jest to wieloetapowe wydarzenie o zasięgu ogólnopolskim, w którym reprezentacje KGW przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w regionie wielkopolskim włączył się także Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora, uczestniczyli w pracach komisji kwalifikacyjnej, która na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzyła listę rankingową uczestników. Przedstawiciele Instytutu będą także uczestniczyć w pracach komisji oceniających poszczególne potrawy podczas licznych degustacji plenerowych w pierwszym regionalnym etapie wydarzenia.
Pierwsze eliminacje są już za nami.
W sobotę, 1 czerwca podczas festynu „Dzień Dziecka z Tarpanem” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła degustacyjna wyłoniła laureatów:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce – Kobiety Dąbrówki (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Plyndze
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Fyrtel Dachowa w Dachowie (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę z szarpaną kaczką i konfiturą z czerwonej cebuli
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Albertowsku (Albertowsko, gm. Grodzisk Wlkp., powiat grodziski) za Skoki królicze z prażuchami z albertowskiej pyry z modrą kapustą
Wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Plendze z gzikiem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wirach (gm. Komorniki, powiat poznański) za Pieczony karczek ze świnki złotnickiej w towarzystwie kolorowych kopytek z orzeźwiającą surówką z młodej kapusty.
W niedzielę, 2 czerwca, podczas festynu z okazji Dnia Dziecka w Książu Wielkopolskim, wypłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, powiat śremski) za „Nadzianą Szlachciankę”
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Ludwinów-Kamień (gm. Żerków, powiat jarociński) za Czarną polewkę /czerninę z makaronem domowym
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Włościejewice i Ługi (gm. Książ Wielkopolski, powiat śremski) za Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie
Wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kołacinie (gm. Książ Wielkopolski, powiat śremski) za Pierogi z gęsiny, okraszone boczkiem z dodatkiem gotowanej, kiszonej kapusty
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wojciechowie (gm. Jaraczewo, powiat jarociński) za Zwiewną wstążkę w barszczu z malinami i czerwoną porzeczką pod trybowaną kaczką z glancem, faszerowaną feferflokami i leberą oraz młede pyry.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Bruczkowie (gm. Borek Wielkopolski, powiat gostyński) za Żur wielkopolski na kiełbasie.
Podczas kolejnych imprez plenerowych w czerwcu na terenie całej Wielkopolski odbędą się degustacje pozostałych dań konkursowych. Kapituła, składająca się każdorazowo z trzech osób – ekspertów kulinarnych, zdegustuje ponad 200 przysmaków przygotowanych przez wielkopolskie Koła Gospodyń Wiejskich. Do drugiego etapu przechodzą koła które zajmą w eliminacjach I. miejsce. Finał wojewódzki odbędzie się w dniu 31 sierpnia. Zwycięzca finału wojewódzkiego reprezentować będzie Wielkopolskę w Finale ogólnopolskim. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 65 tysięcy złotych. Przewidziana jest również nagroda dodatkowa dla laureata I. miejsca w finale krajowym – wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w Unii Europejskiej.
zdjęcia: KOWR