Pokazy kulinarne, koncerty, warsztaty, animacje dla najmłodszych – w niedzielne popołudnie 6 lipca 2025 w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) mieszkańcy powiatu poznańskiego i okolic spędzili czas na festynie rodzinnym „Dzień Otwartych Skrzynek”, zorganizowanym przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego, która promuje dziedzictwo kulturowe i kulinarne regionu. W wydarzeniu wzięło udział ok. 2 500 osób.
Okazją do świętowania był drugi rok działania obiektu po rewitalizacji przez Powiat Poznański. Dwór Skrzynki stał się miejscem wielu wydarzeń kulturalnych. Odbyło się tu już kilkadziesiąt imprez, w tym: koncerty, wernisaże wystaw fotografii, spotkania literackie oraz z kolekcjonerami, seanse kina letniego, wieczory muzyczno-kulinarne, warsztaty arteterapeutyczne, a także warsztaty i konkursy kulinarne. To miejsce spotkań międzypokoleniowych, a organizatorzy tradycyjnie na rocznicowe wydarzenie przygotowali atrakcje dla uczestników w różnym wieku: zajęcia z jogi, rozgrywki szachowe, warsztaty stolarskie, z gliną, z kaligrafii, a także teatrzyk kamishibai. Animacje, warsztaty artystyczne i mydełkowe, zajęcia taneczne to tylko niektóre z atrakcji, które zapamiętają na dłużej najmłodsi goście i ich opiekunowie.
Kilkunastu śmiałków wzięło udział w warsztatach wokalnych, by wraz z Sabiną i Paulą Krauze wystąpić na scenie podczas wydarzenia. Artystki słyną z niesamowitego łączenia się z widownią dzięki muzyce bałkańskiej i słowiańskiej, co udało się także tym razem podczas koncertu.
Nie mogło zabraknąć atrakcji kulinarnych: kuchnią w plenerze zawładnęły letnie smaki: wyjątkowe naleśniki z ziołami z pobliskich łąk przygotowali Ewa i Piotr Michalscy z Puszczykowa, wariacje na temat gzika zaproponował Zbyszek Kmieć, a także pełen smaku i witamin chłodnik przygotowała Katarzyna Bosacka. Nie mogło zabraknąć degustacji, zwłaszcza, że do wykonania tych przysmaków animatorzy kulinarni użyli przetworów mlecznych z lokalnej Mleczarni w Buku (Levant Foods), która jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”., Podobnie Miody Ibrona (Puszczykowo), Borówkowy Gaj (Konarskie), Olejarnia Kierzek (Tarnowo Podgórne) oraz SER-ce Jadzi (Dobieżyn), Wytwórnia Lodów z Kórnika, to członkowie szlaku. których stoiska cieszyły się dużym powodzeniem.
Na uczestników czekały też wyśmienite ostrygi, wina, wędliny, przetwory i inne, także w ramach akcji „Kupuj świadomie” Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Poznaniu. Swoich fanów miały też wypieki i kawa zbożowa przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) oraz mobilny plac dawnych zabawek, Biżuteria z kwiatów, ozdoby z końskich podków, ręcznie robione kartki, rośliny ogrodowe, a nawet wystawa pająków – łącznie ok. 40 punktów było na terenie dworskiego parku.
Wakacje to czas, gdy szukamy ciekawych miejsc na weekendowy wypad – nie trzeba szukać daleko! O tym przekonać się można było na stoisku edukacyjnym przygotowanym przez Powiat Poznański i PLOT, Wielkopolski Park Narodowy oraz Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie. To była skarbnica wiedzy o atrakcjach powiatu poznańskiego.
W samym dworze było równie ciekawie: Waldemar Wierzba zaprezentował najnowszą książkę „Knipa kucharsko babci Peli, tradycyjne poznańskie potrawy”. Adam Łukawski zaprezentował swoją kolekcję artefaktów polskich fabryk wódek od wieku XIX do lat 50. wieku XX. O owocach, ziołach i innych produktach do wykonania tradycyjnych letnich nalewek opowiadali Hieronim Błażejak i Janusz Łakomiec. Można było się także wirtualnie wybrać na zakupy z Katarzyną Bosacką, która zachęcała do czytania etykiet produktów spożywczych i informowała o zagrożeniach płynących z jedzenia wysoko przetworzonej żywności. Są wakacje, nie mogło też zabraknąć opowieści o podróżach i to nie byle jakich. Tadeusz Pięta, mieszkaniec sąsiedniej wsi Tomiczki wiódł uczestników spotkania przez kontynenty, by pokazać kraje i techniki wyplatania wikliny oraz sukcesy konkursów plecionkarskich, w których uczestniczył. Polskie plecionkarstwo bowiem jest w drodze na listę UNESCO, o czym przypomniała dr. Karolina Echaust z Instytutu Skrzynki.
Tradycyjnie już zwiedzić można było Dwór Skrzynki z przewodnikiem i nawet jeśli wtedy odwiedzający nie zakochali się w tym miejscu, to już na pewno korzystając z oferty restauracji lub kuchni grillowej (bo, jak wiemy, przez żołądek do serca). Zwłaszcza, że szef kuchni restauracji Kajetan Świokła przygotował zupę szabelkówkę z fasolką szparagową w roli głównej, inspirowaną przepisem ze wspomnianej książki kucharskiej Waldemara Wierzby.
O tym, że wszystkie drogi prowadzą do Skrzynek przekonali się uczestnicy rajdu z Plewisk (gm. Komorniki), z metą na festynie. Ok. 50 rowerzystów i kilkunastu motocyklistów mimo upalnej pogody, w dobrym tempie pokonali trasę 16 kilometrów. Na mecie czekały upominki od Gminy Komorniki, GOSiR Komorniki oraz dla odzyskania sił – kiełbaski z grilla. Grupę prowadzili profesjonalni instruktorzy turystyki rowerowej. Organizatorami rajdu byli: MTB Rowerowe Plewiska, Serwis Rowerowy – patronat MTB Rowerowe Plewiska oraz Sołectwo Plewiska. Partnerem wydarzenia był GOSiR Komorniki. Rajd rowerowy odbył się pod patronatem honorowym Włodzimierza Pinczaka – Burmistrza Miasta i Gminy Stęszew oraz Tomasza Stellmaszyka – Wójta Gminy Komorniki.
Świetne nagrody czekały też na laureatów konkursu wiedzy o kulinariach wielkopolskich: rodzinny voucher do parku kreatywnej zabawy dla dzieci DELI PARK w Trzebawiu, vouchery do restauracji w Dworze Skrzynki, upominki od Gminy Komorniki, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i Powiatu Poznańskiego.
Podczas wydarzenia rozstrzygnięto także regionalny konkurs kulinarny „Wypieki na lato 2025”. Tu kapituła zmierzyła się z degustacją i oceną 35 ciast, deserów i słodkich wypieków. Grand Prix zdobył kostrzyński EKOSMAK FIT KĘS Małgorzata Jabłońska za Pistacjową polanę – smak lipca. Wyniki konkursu dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Atrakcją muzyczną pikniku były dwa koncerty: siostry Paula i Sabina Krauze zaśpiewały niezwykle energetycznie pieśni słowiańskie i bałkańskie. Gości zachwycił też zespół Sound Lovers w repertuarze muzyki dwudziestolecia międzywojennego w wersji instrumentalnej, choć na koniec pojawiła się Zuzanna – która pięknie zaśpiewała kilka standardów jazzowych
Można więc podsumować, że druga rocznica od otwarcia Dworu Skrzynki była świętowana aktywnie i ze smakiem.
A to dopiero początek sezonu.
Aktualna oferta kulturalna: kino letnie, koncerty, spotkania kolekcjonerów a także kulinaria dostępna jest na stronie www.dworskrzynki.pl i www.instytutskrzynki.pl.
Do zobaczenia w Skrzynkach!