Ziemniaki/kartofle/pyry niepodzielnie rządzą w polskiej kuchni. Często jednak trudno zobaczyć je w innym i niecodziennym charakterze. Możemy je rzeczywiście uznać za nasz tradycyjny produkt, ale przecież nie musimy ich wyłącznie jeść np. z kotletem schabowym lub sadzonym jajkiem. Mają one ogromny potencjał i warto o tym pamiętać. Nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu. Mogą być ciekawą bazą do łączenia z innymi składnikami, ale także, co najważniejsze są niezastąpionym produktem do przetworów, takich jak:
- wódka polska
- wódka z ziemniaków
- okowita z ziemniaków
Na rynku krajowym istnieje kilka konkursów oceny różnych alkoholi, w tym właśnie wódek. Prym wiodą też liczne konkursy barmańskie. Nie było jednak jak do tej pory profesjonalnego konkursu oceniającego wyłącznie polskie wódki ziemniaczane.
Zadania tego podejmuje się Instytut Skrzynki. W kategoriach: wódki ziemniaczane czyste, wódki ziemniaczane czyste premium, okowity ziemniaczane oraz dodatkowo opakowania & design przyjmowane będą zgłoszenia od producentów z Polski. Poza tytułami i medalami regulaminowymi będę mogły zostać przyznane nagrody specjalne fundowane przez partnerów i sponsorów wydarzenia.
Zgloszenia przyjmowane są od 20.08.2022 do 15.09.2022 wyłącznie korespondencyjnie (przesyłki pocztowe lub kurierskie) na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno–Spożywczego w Szreniawie,
ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa
z dopiskiem Polish Potato Vodka Competition.
Ogłoszenie konkursu i jego zasad nastąpi 20 sierpnia podczas gali XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte.
Uroczystość wręczenia medali i wyróżnień odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, 26 września.
Harmonogram konkursu oraz formularz zgłoszeniowy zamieszczone są na stronie konkursu: ppvc.pl.