Można pięknie gotować, ale można też pięknie mówić i pisać o jedzeniu: potrawy, produkty i inne przysmaki regionalne, ale również zwyczaje związane z kulinariami charakterystyczne dla Wielkopolski to temat regionalnego konkursu poetyckiego „Smaczne Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Do 10 czerwca 2023 roku mieszkańcy Wielkopolski, którzy ukończyli 12. rok życia mogą zgłaszać humorystyczne fraszki, rymowanki i „blubraszki”, czyli rymowanki w gwarze poznańskiej, o szeroko pojętej tematyce regionalnych kulinariów, w tym o kuchni wielkopolskiej, historiach i sytuacjach związanych z lokalnymi zwyczajami kulinarnymi i tradycjami, w których kulinaria stanowią istotny element.
Każdy uczestnik może zgłosić dowolną liczbę utworów swojego autorstwa w języku polskim lub gwarze poznańskiej. Prace należy przesłać wyłącznie elektronicznie w plikach: PDF, .png lub .jpg oraz dodatkowo w plikach edytowalnych Word na adres e-mailowy: konkursfraszki@instytutskrzynki.pl wraz ze skanem podpisanego zgłoszenia konkursowego i oświadczenia. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie www.instytutskrzynki.pl oraz www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Utwory te mogą mówić na przykład o: pyrach i gziku, rogalach świętomarcińskich, parzybrodzie, bigosie wielkopolskim, zupie ślepe ryby z myrdyrdą, pączkach, czarnej polewce, szagówkach, zimnych nóżkach, plyndzach, kaczce z pyzami, drożdżowej babie wielkanocnej z rodzynkami, białej kiełbasie oraz wielu innych charakterystycznych produktach dla tej części kraju, ale też kulinarnych zwyczajach. Mogą też dotyczyć naszego zachowania przy stole czy przygotowań do rodzinnej uroczystości oraz biesiady.
Powołana przez organizatora komisja konkursowa oceniając prace będzie brała pod uwagę następujące kryteria: zgodność z tematyką konkursu, pomysłowość autora, oryginalność pracy, styl i język pracy, prawidłowe użycie języka gwary poznańskiej (dotyczy „blubraszek”). Zgłoszenia będą oceniane w dwóch kategoriach wiekowych: od 12 do 16 lat, oraz powyżej 16. roku życia.
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi do dnia 20 czerwca 2023 roku, czyli w dniu 230-tej rocznicy urodzin A. Fredry. Na laureatów, autorów trzech najwyżej ocenianych fraszek, czekają nagrody: upominki od Powiatu Poznańskiego oraz vouchery na wydarzenia kulturalne lub kulinarne w Dworze Skrzynki, pl. Parkowy 1, do zrealizowania do 31.12.2023 roku. Dwór Skrzynki, który jest także siedzibą organizatora, rozpocznie swoją działalność pod koniec pierwszego półrocza 2023. Szczegóły będą dostępne na stronie www.dworskrzynki.pl. Organizator przewiduje też możliwość przyznania dodatkowych nagród.
Wszystkie najciekawsze i wyróżnione fraszki, rymowanki i „blubraszki”, będą opublikowane na stronach internetowych organizatora.
Konkurs odbywa się w związku z ogłoszeniem roku 2023 Rokiem Aleksandra Fredry, twórcy oryginalnej polskiej komedii oraz autora wielu humorystycznych bajek i wierszy. Wydarzenie wpisuje się też w realizację statutowych zadań Instytutu Skrzynki, tj. promocji tradycji kulinarnych regionu.
Konkurs organizowany jest przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Sieci Culinary Heritage Europe. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Do pobrania:
Regulamin konkursu.pdf [317 KB]
Formularz zgłoszeniowy i Oświadczenie.docx [30 KB]
Dla mediów:
Komunikat prasowy Instytutu Skrzynki z dnia 02.02.2023 r.pdf [282 KB]