Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”. Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków przygotowanych przez m.in. wielkopolskie restauracje, cukiernie i piekarnie, uczniów szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:
Grand Prix: KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
I miejsce: KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za Wigilijna roladę grzybową
II miejsce: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
III miejsce: KGW „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew) za Barszcz wigilijny.
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach za Zupę rybną z lanymi kluskami
- KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
- KGW „Skrzynianki” (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemska
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za Babkę piernikową.
W kategorii Restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym producenci):
Grand Prix: Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą (Biskupice, gm. Pobiedziska) za Domek z piernika
I miejsce: Piekarnia Frąckowiak z Poznania za Chleb świąteczny
II miejsce: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białegi, gm. Murowana Goślina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
III miejsce: To Nie Piekarnia (Wiry, gm. Komorniki) za Piernik Malinowy.
Wyróżnienia otrzymali:
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Sernik królewski z pistacjami
- Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ((gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
- Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna (Kobylnica, gm. Swarzedz) za Makowiec zwijany
- Wiejski Stół Dr Maryniak (Skórzewo, gm. Dopiewo) za Barszcz wigilijny
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Piernik firmowy
W kategorii Szkoły gastronomiczne:
Grand Prix: Zuzanna Kurkiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Świąteczny dakłas
I miejsce: Katarzyna Chrobot z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Sernikową świąteczną delicję
II Miejsce: Oliwier Gawdzik z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Wytrawne śledzie z pestkami dyni
III miejsce: Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Mini serniczki z pistacjami.
Wyróżnienia otrzymali:
- Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Bombki z piernika oraz Gwiazdę Betlejemską
- Malwina Kańduła z Zespołu Szkół im. Dezyderego Chłapokwskiego Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Przysmak Fircyka oraz za Leśny psikus
- Anna Derwich z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Gołąbki – odlotowy łosoś.
Dodatkowo, poza ekspercką kapitułą obradowała także Młoda dziecięca kapituła, która degustowała zgłoszone w konkursie pierniki i pierniczki i przyznała „Piernikowe serduszka”:
Złote serduszko:
- Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za domek z piernika
- Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za bombki z piernika
Srebrne serduszko:
- Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za pierniczki oraz piernik firmowy
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za babkę piernikową
Brązowe serduszko:
- Izabela Rutkowska „Bella ciacho” za krajankę piernikową
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Piernik Ani
Nagrodę specjalną konkursu i wyróżnienie Dyrektora Instytutu Skrzynki otrzymał Felix Vogel z cukierni Konditorei – Vogel z miejscowości Braunfels z Niemiec regionu Hesja za pierniki świąteczne (elisen lebkuchen).
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wigilijnym Stole 2024” otrzymali:
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goslina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
- To Nie Piekarnia z Wirów (gm. Komorniki) za Piernik Malinowy
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą z Biskupic (gm. Pobiedziska) za Sernik królewski z pistacjami
- Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
- Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna Kobylnica (gm. Swarzędz) za Makowiec zwijany
- Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Barszcz firmowy
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
- KGW „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Steszew) za Barszcz wigilijny
- KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
- KGW „Skrzynianki” (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemską
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik
____________
WINA Z WIELKOPOLSKICH WINNIC
Aż 30 win zdegustowała kapituła smaku w Konkursie „Na wigilijnym stole 2024” – kategoria: Wina z wielkopolskich winnic. Kapituła obradowała w dniu 12 grudnia 2024 r. w redakcji kwartalnika TRYBUSZON, a w skład Kapituły weszli:
- Wiesław Polakiewicz – Redaktor Naczelny i Wydawca kwartalnika „Trybuszon” – Przewodniczący kapituły
- Maciej Krystowski – Prezes Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy
- Maciej Moszyński – Winny influencer, KingMat na Vivino
- Jacek Kulza – Head sommeliera restauracji Concordia Taste
- Anna Szczepkowska – Dyrektor Hotelu Sezony, Restauracja i Hotel
Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
GRAND PRIX wśród wszystkich win konkursu: Winnica Zielona (Góra, gm. Sieraków) za wino Słodki Listopad 2022
W kategorii WINA CZERWONE WYTRAWNE I PÓŁWYTRAWNE:
miejsce I: Winnica Niewinne Siostry (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za wino Ukojenie 2023
miejsce II: Winnica Powiercie (Powiercie-Kolonia, gm. Koło, pow. kolski) za wino Cabernet Cort 2023
miejsce III: Winnica Lipka Wielka (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za wino Czerwona Zuza 2021
W kategorii WINA CZERWONE PÓŁSŁODKIE I SŁODKIE:
miejsce I: Winnica Niewinne Siostry (Jeziorki, gmina Osieczna, powiat leszczyński) za wino Otulenie 2023
miejsce II i III nie przyznano
W kategorii WINA BIAŁE WYTRAWNE I PÓŁWYTRAWNE:
miejsce I: Winnica Powiercie za wino Chardonnay Barrel 2023
miejsce II: Winnica Lipka Wielka za wino Szczęśliwa Muza 2023
miejsce III: Winnica Edison (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański)za wino Cuvee 23
W kategorii WINA BIAŁE PÓŁSŁODKIE I SŁODKIE
miejsce I Winnica Zielona za wino Słodki Listopad 2022
miejsce II Winnica Saint Martin z Chomęcic za wino Furmint Słodki 2022
miejsce III Winnica Powiercie za wino Sauvignac 2023
W kategorii WINA RÓŻOWE:
miejsce I nie przyznano
miejsce II otrzymuje Winnica Tęgie Grono Kamil Cielecki (Grodzisk Wlkp.) za wino Cabernet Cortis 2022
miejsce III otrzymuje Winnica Vera (Lisewo, pow. koniński) za wino Rose Vera
W kategorii WINA MUSUJACE:
miejsce I i II nie przyznano
miejsce III otrzymuje Winnica Rodzinna na Polanie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za wino Monsieur.
Tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024” otrzymała Winnica Edison (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne) za wino Cuvee 23.
Organizatorem konkursu jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, który sponsoruje także nagrody finansowe. Laureaci otrzymali także upominki od Powiatu Poznańskiego.
Konkurs odbył się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, Lokalnej Grupy Działania ŹRÓDŁO.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.