Dziczyzna; owoce leśne; grzyby, zioła i inne – w tych trzech kategoriach kapituła smaku zdegustowała łącznie 51 zgłoszonych dań i przysmaków w regionalnym konkursie kulinarnym „Smaki Leśne 2025” organizowanym przez instytut Skrzynki. Finał konkursu miał miejsce 4 maja br. podczas kulinarnej majówki w Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim w Uzarzewie – Festiwalu Leśnych Smaków „Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”.
W kategorii DZICZYZNA:
Grand Prix: Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Poznań) za Szynkę z jelenia i Kiełbasę jałowcową z dzika
I miejsce: Koło Łowieckie nr 22 „Czajka” (Poznań) za Pasztet z dziczyzny
II miejsce: Ewa i Piotr Michalscy kucharze osobiści (Puszczykowo) za Pasztet z karczku jelenia i słoniny z dzika
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Gruszczynie (gm. Swarzędz) za Gulasz z dziczyzny
Wyróżnienia:
- KGW Wiatraczanki w Czerlejnie (gm. Kostrzyn) za Pierogi na dziko
- Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Poznań) za Kiełbasę polską z dzika
- Koło Łowieckie nr 22 „Czajka” (Poznań) za Bigos myśliwski.
W kategorii OWOCE LEŚNE:
Grand Prix: Marta Ignasiak-Kciuk, KGW Błażejewo (gm. Kórnik) za Leśny grzybek
I miejsce: KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za Lemoniadę z białych kwiatów dzikiego bzu
II miejsce: Wytwórnia Lodów z Kórnika za Lody Jeżynowe
III miejsce: KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za erbatę Kobieca harmonia z różą i maliną
Wyróżnienia:
- Agata Rozkres KGW Błażejewo za Jagodowe drożdżowe babci Marianki
- Magdalena Szymańska, KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za konfiturę z jeżyn
- KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za Orzeszki z jagodową nutą.
W kategorii GRZYBY, ZIOŁA I INNE:
Grand Prix: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo) za Miód leśny
I miejsce: Sara Dobre Ziele (Poznań) za Pędy chmielu smażone
II miejsce: KGW Karłowiczanie (gm. Swarzędz) za Słodkie grzybki
III miejsce: Olejarnia Kierzek (Tarnowo Podgórne) za Olej z wiesiołka
Wyróżnienia:
- Miody Szlaku Piastowskiego (Biskupice, gm. Pobiedziska) za Miód lipowy
- Agata Rozkres KGW Błażejewo za Pierogi z kaszą gryczaną w asyście grzybów
- Marzena Matelska, KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” za Grzybki Tereski
Laureaci Grand Prix otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 500 zł. ufundowane przez Instytut Skrzynki. Zdobywcy 1.,2.,3. miejsca a także Grand Prix otrzymali vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.
Przyznano także certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego.
Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu było Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).
Konkurs odbył się przy współpracy: KOWR OT Poznań, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska.
Honorowego Patronatu wydarzeniu udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowski.