Przejdź do głównej treści

Konkurs kulinarny „Smaki Leśne 2025” 04.05.2025

element dekoracyjny
element dekoracyjny

Dziczyzna; owoce leśne; grzyby, zioła i inne – w tych trzech kategoriach kapituła smaku zdegustowała łącznie 51 zgłoszonych dań i przysmaków w regionalnym konkursie kulinarnym „Smaki Leśne 2025” organizowanym przez instytut Skrzynki. Finał konkursu miał miejsce 4 maja br. podczas kulinarnej majówki w Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim w Uzarzewie – Festiwalu Leśnych Smaków „Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”.

W kategorii DZICZYZNA:

Grand Prix: Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Poznań) za Szynkę z jelenia i Kiełbasę jałowcową z dzika

I miejsce: Koło Łowieckie nr 22 „Czajka” (Poznań) za Pasztet z dziczyzny

II miejsce: Ewa i Piotr Michalscy kucharze osobiści (Puszczykowo) za Pasztet z karczku jelenia i słoniny z dzika

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Gruszczynie (gm. Swarzędz) za Gulasz z dziczyzny

Wyróżnienia:

  • KGW Wiatraczanki w Czerlejnie (gm. Kostrzyn) za Pierogi na dziko
  • Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Poznań) za Kiełbasę polską z dzika
  • Koło Łowieckie nr 22 „Czajka” (Poznań) za Bigos myśliwski.

 

W kategorii OWOCE LEŚNE:

Grand Prix: Marta Ignasiak-Kciuk, KGW Błażejewo (gm. Kórnik) za Leśny grzybek

I miejsce: KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za Lemoniadę z białych kwiatów dzikiego bzu

II miejsce: Wytwórnia Lodów z Kórnika za Lody Jeżynowe

III miejsce: KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za erbatę Kobieca harmonia z różą i maliną

Wyróżnienia:

  • Agata Rozkres KGW Błażejewo za Jagodowe drożdżowe babci Marianki
  • Magdalena Szymańska, KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za konfiturę z jeżyn
  • KGW Wiatraczanki w Czerlejnie za Orzeszki z jagodową nutą.

 

W kategorii GRZYBY, ZIOŁA I INNE:

Grand Prix: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo) za Miód leśny

I miejsce: Sara Dobre Ziele (Poznań) za Pędy chmielu smażone

II miejsce: KGW Karłowiczanie (gm. Swarzędz) za Słodkie grzybki

III miejsce: Olejarnia Kierzek (Tarnowo Podgórne) za Olej z wiesiołka

Wyróżnienia:

  • Miody Szlaku Piastowskiego (Biskupice, gm. Pobiedziska) za Miód lipowy
  • Agata Rozkres KGW Błażejewo za Pierogi z kaszą gryczaną w asyście grzybów
  • Marzena Matelska, KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” za Grzybki Tereski

Laureaci Grand Prix otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 500 zł. ufundowane przez Instytut Skrzynki. Zdobywcy 1.,2.,3. miejsca a także Grand Prix otrzymali vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego.

Przyznano także certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego.

Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu było Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).

Konkurs odbył się przy współpracy: KOWR OT Poznań, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska.

Honorowego Patronatu wydarzeniu udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowski.

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 16.04.2025, 14:39
  • Ostatnia edycja: 04.05.2025, 20:02
element dekoracyjny
element dekoracyjny