Przejdź do głównej treści

Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023”

Konkurs
element dekoracyjny
element dekoracyjny
Przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw w następujących kategoriach:

  • Tatar tradycyjny z mięsa wołowego
  • Tatar rybny
  • Tatar wegański.

Kto może uczestniczyć w konkursie i jak się zgłosić?

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z Wielkopolski, które do dnia 7 lutego br. prześlą zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych (tatarów) na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są poniżej. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje tatarów (po jednym z każdej kategorii). Członkowie kapituły konkursowej sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. W dniu 8 lutego zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu oraz zaproszenie do udziału w finale konkursu. W kapitule zasiadać będą eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka – promotorka zdrowej żywności.

Gdzie odbywa się konkurs?

W dniu konkursu, tj. 13 lutego 2023 r. zespoły konkursowe wraz z oryginałami kart zgłoszenia potraw powinny stawić się w godz. 11.00 – 12.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. sali świetlicy Stara Hydra; ul. Podleśna 12; 61-160 Wiórek (tuż obok restauracji Stara Osada), gdzie przygotują min. 5 porcji degustacyjnych. Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/zespołów (maksymalnie 2 osoby) dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-16.30. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Ocena będzie miała charakter jawny.

Jakie nagrody czekają na laureatów?

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez Przewodniczącego Kapituły lub osobę przez niego wyznaczoną w dniu 13 lutego 2023 r. ok. godz.  17-18.00 w Restauracji Stara Osada w Wiórku.

Wszyscy uczestnicy Konkursu za poddane do oceny potrawy  ubiegają się o Grand Prix oraz trzy miejsca (I, II i III) w każdej z kategorii oraz nagrody:

W Kategorii Tatar tradycyjny z mięsa wołowego:

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”:

– nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

– voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 300 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

–  zestaw piw z Browaru Szreniawa

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

–  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

–  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 250 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 200 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek  w wysokości 150 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

W Kategorii Tatar rybny:

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”

– nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

– voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

–  zestaw piw z Browaru Szreniawa

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

–  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

 

W Kategorii Tatar wegański :

  • GRAND PRIX – „Smak Tatara 2023”

– nagroda finansowa w wysokości 300 złotych;

– voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

–  zestaw piw z Browaru Szreniawa

  • 1 miejsce – „ Smak Tatara 2023”

–  nagroda finansowa w wysokości 100 złotych

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 2 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego

  • 3 miejsce – „ Smak Tatara 2022”

–  voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

–  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

Fundatorami nagród w konkursie są:

  • Instytut Skrzynki
  • Rzeźnictwo ZYGUŁA Zbąszynek
  • Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
  • Browar Szreniawa
  • Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Powiat Poznański

Organizatorzy przewidują również możliwość przyznania oraz ufundowania dodatkowych wyróżnień  i nagród pozaregulaminowych.

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia – certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”.

Organizatorzy konkursu

Organizatorem Konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego z siedzibą w Skrzynkach, pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki;

Współorganizatorem konkursu jest Restauracja Stara Osada w Wiórku, przy ul. Poznańskiej 30; 61-160 Wiórek, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs odbywa się przy współpracy:

  • Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie
  • Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu,
  • Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu
  • Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu
  • Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu.
  • Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek
  • Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie
  • Sieci Culinary Heritage Europe
  • Sklepu Bela Mesa z Poznania

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Cel konkursu

Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023” jest imprezą kulinarną, która ma na celu: promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy/przekąski o nazwie „Tatar”; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Konkurs na certyfikat: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” ma na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów, potraw regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z terenu powiatu poznańskiego oraz nagradzanie i promowanie ich wytwórców. Konkurs ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie aglomeracji poznańskiej w tym powiatu poznańskiego. Produkty i potrawy wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane na szlaku kulinarnym powiatu poznańskiego, tj. na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Więcej informacji w Regulaminie konkursu.

Zapraszamy!

Uwaga – termin nadsyłania zgłoszeń konkursowych został przedłużony do 7 lutego 2023 włącznie. 

Do pobrania:

Regulamin konkursu.pdf [482 KB]

Formularz zgłoszeniowy.docx [29 KB]

 

Dla mediów:

Komunikat prasowy.pdf [268 KB]

 

O konkursie w TVP3 w programie „Witaj Wielkopolsko” opowiadała Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 24.01.2023, 12:46
  • Ostatnia edycja: 03.03.2023, 14:51
element dekoracyjny
element dekoracyjny