Przejdź do głównej treści

Wyniki konkursu „Przekąski z gąski 2022”

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Gęsie pipki, tatary, pierogi z gęsiną, pasztety, a nawet gołąbki – między innymi takie rarytasy czekały na członków kapituły konkursowej podczas tegorocznej odsłony ogólnopolskiego konkursu PRZEKĄSKI Z GĄSKI 2022 w Restauracji Stara Osada w Wiórku.

Jury oceniało nie tylko smak, ale również prezentację dań. Szczególną uwagę zwrócił gęsinowy stół biesiadny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina). Spośród 30 dań i przekąsek z gęsiny kapituła wyłoniła następujących zwycięzców:

Laureatką GRAND PRIX oraz zdobywczynią nagrody finansowej w wysokości 1 000 złotych została Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo nagrodzona za Smalec gęsi.

I miejsce ex aequo:

  • Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Tatar z gęsiny
  • KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi

II miejsce ex aequo:

  • Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za Galart z gęsi (prawa noga)
  • Karczma Szreniawa za Gęsie pipki

III miejsce ex aequo:

  • PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Gołąbki z gęsiną
  • Paweł Powroźnik Restauracja „P jak pyszne” z Kępna za Tatar z gęsiny

Wyróżnienia otrzymali:

  • KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Salceson z Gęsiny
  • Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
  • PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Czerninę z kluseczkami szarymi
  • Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym
  • Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie za Gęsie pipki w chlebie

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Przekąski z Gąski” przyznano:

  • Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo za Smalec gęsi
  • KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi
  • Karczma Szreniawa za Gęsie pipki
  • Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
  • Michał Widerski KGW Gurówko za tartę z musem z gęsich wątróbek
  • Tradycyjne Jadło z Pomarzanowic za Pasztet pieczony z gęsi 100 g
  • Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym.

Upominki dla laureatów ufundował Powiat Poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego Starosty Poznańskiego.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 24.10.2022, 23:11
  • Ostatnia edycja: 24.10.2022, 23:11
element dekoracyjny
element dekoracyjny