Przejdź do głównej treści

Wielkanocne tradycje kulinarne: mazurki

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Staropolskim zwyczajem baby były najważniejsze w hierarchii wielkanocnych wypieków, lecz na ziemiańskich dworach mogło zabraknąć słodkich mazurków. Tradycyjnie gospodynie wypiekały je z kruchego ciasta lub na cienkim opłatku. Nadzienie miało różne smaki – najbardziej popularne to karmelowy lub kajmakowy, bakaliowy, czekoladowy, marcepanowy, pomarańczowy i różany. Lista ta jednak nie była ograniczona, gdyż mazurki, jako jedyne z wielkanocnych wypieków, stanowiły swojego rodzaju małe dzieła sztuki i każda gospodyni przyrządzała je według własnego pomysłu. Co ciekawe, oprócz Kujaw i w Królestwie, także w Wielkopolsce zajadano się także sękaczem.

Wielkanocne wypieki można do końca miesiąca zgłaszać w konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2022”.

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 17.03.2023, 15:26
  • Ostatnia edycja: 17.03.2023, 15:26
element dekoracyjny
element dekoracyjny