Majówka kojarzy się z grillowaniem i spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Tym razem jednak uczniowie klas gastronomicznych Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu na szkolnym dziedzińcu uczyli się przygotowania hiszpańskiej paelli. Warsztat odbył się pod okiem Juliana Redono Bueno – szefa kuchni, kulinarnego eksploratora, który zajmuje się także foodphotography. Wydarzenie 30 kwietnia br. zostało zorganizowane z inicjatywy Witolda Wróbla, ambasadora Culinary Heritage Europe oraz Instytutu Skrzynki. Palnik gazowy i ogromna patelnia pozwoliły na przygotowanie dania, którego skosztować mogło kilkudziesięciu uczestników spotkania. Julian opowiadał o zaletach tego dania i cierpliwości, jakiej trzeba do jego przygotowania. Paella to po hiszpańsku właśnie patelnia, a dania z niej pochodzące powstają w zasadzie z tego, co znaleźć można w hiszpańskiej spiżarni i lodówce. Tym razem powstała ona z udek kurczęcych, kotlecików z łopatki wieprzowej, blendowych pomidorów z czosnkiem, czerwonej papryki, zielonych szparagów i oczywiście ryżu. Bazą jednak zawsze jest rosół – tym razem gotowany był na nóżkach wieprzowych, dzięki czemu danie uzyskało niezwykły smak, a ryż smakowicie się skleił. Cierpliwość dlatego jest tu konieczna, bowiem dania nie miesza się, tylko czeka, aż ryż wchłonie wywar – część także odparuje. Na końcu w zasadzie wszystko się smaży, a nie gotuje; przyrumienienie składników na dnie patelni jest wręcz wymagane. W spotkaniu wzięła również udział Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która wypytywała wyjątkowego gościa o opowieści dotyczących zwyczajów kulinarnych hiszpańskich rodzin, ale też iberyjskich restauracji. Julian nie po raz pierwszy dzielił się z młodzieżą tradycjami swojego kraju, bowiem za szczególnie istotne uważa poszerzanie kulinarnych horyzontów przyszłych kucharzy i szefów kuchni. Smakowita degustacja pod gołym niebem i słoneczna pogoda niemal przeniosła uczestników spotkania na południe Europy. Z pewnością wydarzenie było zachętą dla młodych adeptów sztuki kulinarnej do bliższego poznania tradycji stołu tego regionu, a także do uwzględniania Hiszpanii w planowaniu tras podczas turystyki kulinarnej.
Uczniowie i nauczyciele swarzędzkiej szkoły mieli także możliwość spróbowania wyjątkowego chleba wypiekanego przez Jakuba Rusa, które na co dzień dostępne są w Mitte Klubo-Piekarni w Poznaniu.