W miniony weekend, 27-28.07.2024 r. w Kostrzynie odbył się IV Festiwal Kulinarny. Na uczestników czekały nie tylko foodtrucki z kuchnią z całego świata, ale także m.in. stoisko z wyśmienitymi wypiekami przygotowanymi przez Koło gospodyń Wiejskich w Trzeku, czy miodami członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Gospodarstwa Pasiecznego „Na Piastowskim Smaku” z Biskupic.
Na uczestników, poza koncertami, kolorowym szaleństwem z proszkami holi, czy zabawy najmłodszych na dmuchańcach, w sobotę czekały również: pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej oraz jej bardzo interesująca prelekcja nt. znaczenia czytania etykiet kupowanych produktów.
Sobotni biesiadnicy mieli także okazję wykazać się wiedza na temat kuchni regionalnej w konkursie przygotowanym przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. W konkursie „Kuchnia wielkopolska – czy wiesz, co jesz?” laureaci otrzymali vouchery prezentowane od członków szlaku kulinarnego z gminy Kostrzyn:
- restauracji EKO SMAK Fit Kęs 1 voucher o wartości 100 zł
- Restauracji i Hotelu SEZONY 2 vouchery o wartości 150 zł
- SOK POL Małgorzata Prządak z Trzeku 2 vouchery o wartości 50 zł.
Podczas wydarzenia, w relacji na żywo w Radiu Poznań, Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki opowiadała o wielkopolskich przysmakach oraz rzetelnym źródle informacji dot. kuchni regionalnej jakim jest strona www.smakipowiatupoznanskiego.pl. W wywiadzie dla WTK przypomniała z kolei jakie latem smaki królują na wielkopolskich stołach.
Organizatorzy już zapowiadają, że w kolejnej edycji wydarzenia – także we współpracy z Instytutem Skrzynki można będzie zgłębiać swoją wiedzę o lokalnej kuchni i regionalnych smakach. Mówimy zatem: do zobaczenia za rok!