Kajetan Świokła, szef kuchni współpracujący z Instytutem Skrzynki wziął udział w programie „Przystanek Slow Food” realizowanym przez TVP3 Poznań.
W plenerze, w cieniu platanów rosnących obok pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zaproponował dwa dania: białą kiełbasę w kiszonej kapuście duszoną w piwie oraz perlicę. Szef podkreślił znaczenie lokalnych producentów i wytwórców w regionalnej kuchni: białą kiełbasę przygotował WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak, który będzie także bohaterem jednego z odcinków programu. Nie mogło także zabraknąć piwa z Browar Szreniawa, który również jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – wszak nagranie realizowane było tylko kilkadziesiąt metrów od zabytkowej Gorzelni, gdzie warzony jest ten złoty trunek. Emisja programu planowana jest na listopad tego roku.
Już teraz zapraszamy do skorzystania z przepisów szefa kuchni, które dostępne są na stronie szlaku: https://smakipowiatupoznanskiego.pl/przepisy/