Przejdź do głównej treści

Restauracja Stara Osada już rok zachwyca gości wyborną kuchnią polską

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Pasja, zgrany zespół i dbałość o jakość serwowanych potraw – tak w kilku słowach można podsumować składowe, które przyczyniły się do sukcesu Restauracji Stara Osada w Wiórku, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. W sobotę 10 grudnia zaproszeni goście i przyjaciele Starej Osady mieli okazję celebrować rocznicę restauracji podczas kolacji degustacyjnej przygotowanej przez szefów kuchni: Bartka Muzalewskiego (Restauracja Stara Osada w Wiórku, powiat poznański), Marcina Sadowskiego (Restauracja Hyćka z Poznania) oraz Pawła Ludka (Restauracja Olenderskie Smaki w Prusimiu, powiat międzychodzki). Uczestnicy tego wyjątkowo apetycznego spotkania mieli przyjemność spróbować m.in. tatara z polędwicy wołowej Hereford z gospodarstwa Rolno-Spożywczego Wojciecha Bekasa w Wiórku, kremu kalafiorowego z białą czekoladą i pomarańczowo-dyniowym kawiorem oraz jagnięciny w trzech odsłonach. Serwowano także niezwykłe nalewki z Hyćki oraz wina z winnicy Lipka Wielka (powiat nowotomyski), o których opowiadali ich autorzy. Marek Gąsiorowski ze Slow Food Wielkopolska wspomniał o miejscu jagnięciny w wielkopolskiej kuchni oraz nieprzypadkowym terminie spotkania: 10 grudnia na całym świecie odbywają się festyny, pikniki i inne wydarzenia kulinarne z okazji Dnia Terra Madre, promujące slow food: zrównoważone rolnictwo i konsumpcję.

Szefowie Kuchni planują dalszą współpracę, dzięki której zwiększy się zainteresowanie mieszkańców naszego regionu przysmakami od lokalnych producentów. Sobotnie wydarzenie poprzedził listopadowy Festiwal Jagnięciny w Olandii, gdzie również przy współpracy z Instytutem Zootechniki – Państwowym Instytutem Badawczym uczestnicy eventu mieli możliwość udziału w warsztatach dot. przygotowywania dań z jagnięciny. Spotkanie w serdecznej atmosferze zakończyło się słodkim akcentem, którym był tort przygotowany przez Starą Osadę słynącą nie tylko z pysznych dań kuchni polskiej, ale również niezwykłych wypieków. Bartek Muzalewski w imieniu restauracji przyjął gratulacje od Liliany Kubiak z Instytutu Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” z życzeniami dalszych sukcesów kulinarnych.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 12.12.2022, 08:46
  • Ostatnia edycja: 12.12.2022, 08:46
element dekoracyjny
element dekoracyjny