Wyśmienite sery, aromatyczne wina i orzeźwiające piwa, a nawet chałwy, nalewki i obwarzanki – takie smakowitości czekają na uczestników pierwszej edycji poznańskiej FETY – festiwalu piwa, wina i sera, którego inauguracja odbyła się w sobotę, 16 marca 2024 r. w Concordii Design. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” dumnie reprezentuje rodzinna serowarnia z Dobieżyna (gm. Buk), SER-ce Jadzi. Początek festiwalowego weekendu rozpoczęły pokazy i rozmowy ekspertów. Pod czujnym okiem Giena Miętkiewicza oraz serowara z Serowarni Jasiurkowscy na oczach uczestników zaczął powstawać wyjątkowy poznański ser, a zakończenie procesu i degustacja została przewidziana na początek niedzielnej odsłony festiwalu. Mariusz Kapczyński rozmawiał z lokalnymi winiarzami o ich filozofii i pomyśle na lokalne wino – poszukuje on odpowiedzi na pytanie, czy wielkopolskie wino to już tradycja, czy nowy rozdział w historii enologicznej regionu. Gieno Miętkiewicz przygotował także pokaz live cooking, by udowodnić, że piwo sprawdzi się nie tylko jako napój dla dżentelmenów, ale stanowi też ciekawą inspirację dla miłośników kreatywnego gotowania. Degustacje i apetyczne rozmyślania zakończy akcent muzyczny zaplanowany na oba dni imprezy.
Niedziela będzie też dniem, w którym od godziny 12.30 do 22.00 na uczestników będą czekały stoiska sprzedażowe z przysmakami. Eksperci pochylą się nad mariażem wina i sera, ale też porozmawiają o samej uprawie winorośli i filozofii produkcji wina regionalnego. Ciekawą inicjatywą będzie także degustacja cypryjskich serów w parze z liściastymi herbatami.
Patronat nad wydarzeniem objął Instytut Skrzynki, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.