Przejdź do głównej treści

Papierówka (Oliwka Żółta)

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.) to gatunek rośliny, pochodzący z Kaukazu. Powstała w wyniku samoczynnego krzyżowania się dwóch dziko rosnących jabłoni – Malus pumila Mill oraz Malus sylvestris Mill. W średniowieczu szlachetne odmiany jabłoni w całej Europie rozpowszechnili chrześcijańscy zakonnicy. Tak trafiły też do Polski: najpierw uprawiano je ogrodach przyklasztornych oraz dworskich, a następnie w ogródkach chłopskich. Obecnie na całym świecie uprawia się ponad 10 tysięcy odmian jabłoni. Za tradycyjne uznaje się takie odmiany jak: Glogierówka, Brzęczka, Boiken, Grochówka, Złota Reneta, Szara Reneta, Królowa Renet, Węgierczyk, Żeleźniak, Kosztela, Piękna z Rept oraz właśnie Oliwka Żółta. Przełom lipca i sierpnia to czas ich dojrzewania. Inne nazwy Oliwki Żółtej to: Papierówka, Biały Nalew, Inflancka, Oliwka Inflancka, czy Yellow Transparent. Papierówka najpierw uprawiana była na terenie krajów nadbałtyckich (Litwa, Łotwa i Estonia). Stamtąd w XIX w. rozprzestrzeniła się na tereny Polski, Niemiec, Francji i Anglii, a także Rosji oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Dojrzały w słońcu owoc Papierówki wyróżnia się zielonkawobiałym miąższem, słodko-kwaśnym smakiem, intensywnym i lekkim aromatem, soczystością oraz kruchością. Charakterystyczny jest wygląd jabłka nie do pomylenia z żadną inną odmianą. Skórkę ma gładką i zielonkawożółtą.

W kuchni owoce Papierówki zaliczane są do odmian jabłek deserowych. Pod wpływem obróbki termicznej łatwo się rozpadają, dlatego też są doskonałymi owocami na dżemy, musy, przeciery i marmolady. Jest to idealny owoc również na kompoty, z których te charakterystyczne przygotowywane są z zanurzonych w całości owoców. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jednak Papierówka zjadana na surowo.

Helena Szczygłowa i Ludmiła Nowicka w książce Robię przetwory podają przepis na Marmoladę z jabłek:

1 kg jabłek, 35 dag cukru

Jabłka umyć, obrać, pokrajać w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Dodać bardzo małą ilość wody, przykryć i rozgotować, często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Włożyć do płaskiego rondla, chwilę odparować, dodać cukier, zagotować i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz gotować marmoladę do zgęstnienia na słabym ogniu lub w piekarniku (kropla gotowej marmolady wylana na zimny spodek krzepnie). Gorącą marmoladę nakładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć. Słoiki ustawić dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.

Zachowanie tradycyjnych odmian drzew owocowych, do których zaliczamy Papierówkę, jest ważną formą ochrony dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego. Aleje drzew owocowych składające się z tradycyjnych odmian jabłoni, grusz, śliw, wiśni czy czereśni, stanowią bezcenny element krajobrazu kulturowego Wielkopolski, nie tylko pod względem krajoznawczym, turystycznym, ale także przyrodniczym. Wzbogacają krajobraz rolniczy i wiejski oraz ekosystemy: polny, łąkowy, a także leśny. Zakładając sady przydomowe powinniśmy pamiętać o tym, aby nie zabrakło w nich drzew owocowych, również odmian tradycyjnych. Przyczyniamy się tym samym, z jednej strony do zachowania dziedzictwa kulturowego, a z drugiej do wzbogacenia różnorodności gatunkowej środowiska przyrodniczego Wielkopolski.

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (gm. Komorniki, pow. poznański) znajduje się Sad starych odmian drzew owocowych, do odwiedzania którego serdecznie Państwa zachęcamy. Kolekcja liczy 21 odmian jabłoni, w tym najstarszą rodzimą odmianę Kosztelę.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 01.08.2024, 09:07
  • Ostatnia edycja: 01.08.2024, 09:07
element dekoracyjny
element dekoracyjny