W tym roku luty zapewnił nam dwa niezwykłe dni: Walentynki (14 lutego) oraz Podkoziołek (21 lutego).
Zaskakiwać może fakt, że Podkoziołek – nazywany tak w Wielkopolsce oraz w części Kujaw, czyli ostatni dzień przed Środą Popielcową, to nie tylko ostatni moment na karnawałowe rozpusty. W kulturze ludowej był to termin spotkań młodych panien i kawalerów, którzy nie planowali zaślubin w nadchodzącej wiośnie (roku). Podczas wspólnej zabawy w karczmie młodzi mieli okazję zapoznać się i potańcować. Młódki składały wówczas pieniężną ofiarę podkoziołkowi – figurce, w kształcie głowy lub popiersia kozła, którą stawiano przed muzykantami. W ten sposób prosiły o szybkie zamążpójście w kolejnym roku. Co ciekawe, w niektórych regionach podkoziołka zastępował koziołek wystrugany z brukwi lub… ziemniaka.
W tym roku zamiast strugania figurek zachęcamy, by ziemniaki czyli pyrki zjeść ze smakiem, a dla drugiej (nawet potencjalnej) połówki przygotować tatar: tradycyjny z mięsa wołowego, rybny lub wegański – wszak jest to karnawałowy afrodyzjak. Przepisy na tatary znaleźć można na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Receptury przygotowali laureaci konkursu regionalnego „Smak Tatara 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Warto tu dodać, że po karnawałowych szaleństwach już jutro w środę popielcową najlepiej przygotować potrawę ze śledziem w roli głównej. Przepisy na śledzia też są dostępne na najsmaczniejszej stronie powiatu poznańskiego.