Przejdź do głównej treści

Nagrody w regionalnym konkursie kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2024” i certyfikaty „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” rozdane

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw. 

Kapitule przewodniczył Marek Gąsiorowski Honorowy Prezes Stowarzyszenia Sloow Food Wielkopolska, a obradowała w składzie:
• Witold Wróbel – Ambasador Culinary Heritage Europe
• Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
• Joanna Suterska – w zastępstwie Jakuba Pindycha – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
• Anna Grześkowiak-Przywecka – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
• Katarzyna Bosacka – dziennikarka, pisarka
• Marta Kubiak – Lokalna Grupa Działania „Źródło”
• Jacek Marcinkowski – Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy

W szranki stanęli nie tylko szefowie kuchni wielkopolskich restauracji i lokalni producenci, przetwórcy mięsa, cukiernie i piekarnie, ale także koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Wydarzenie tradycyjnie już odbyło się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W kategorii potrawy mięsne przyznano nagrody i wyróżnienia:

Grand Prix: Restauracja Olenderskie Smaki – Olandia w Prusimiu (pow. międzychodzki) za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia.

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) „Piękni i Młodzi” za Schab w „Pończoszkach”.

II miejsce:  Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki.

III miejsce: ex aequo Marcel Kałandziak – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym i Restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański) za Szynkę wieprzową.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie „Nowoczesne Panie” (pow. gnieźnieński) za Schab dojrzewający
  • Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne w Poznaniu Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka za Udziec jagnięcy wędzony
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Suszoną szynkę domową
  • Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem
  • Restauracji Figa z Plewisk za Szynkę wieprzową.

 

 

W kategorii wielkanocne wypieki:

Grand Prix: Maria Bany-Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański) za Dziada Obertucha Przekładańca.

I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Mazurek cytrynowy.

II miejsce: Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem.

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański) za Mazurek chałwowy.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) za Mazurek Kajmakowy
  • Martyna Mańczak – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Sernik z rosą
  • Uczniowie kl. II w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą
  • Uczniowie kl. I w zawodzie kucharz – Cechowa Szkoła Rzemieślnicza w Gnieźnie za Sernik z malinami
  • Maria Bany-Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir za Babkę łokciową wielkanocną drożdżową.

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wielkanocnym  Stole 2024” otrzymali:

  • Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca
  • Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i Szynkę wieprzową
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za Mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za Mazurek Kajmakowy i Pieczony pasztet z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Babkę Babci Tereski
  • Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za Waniliową Paschę w stylu keto
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) „Babki, że hej” za Babkę Regina, że hej
  • Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za Babkę Wielkanocną
  • Koło Gospodyń Wiejskich Pecna „Piękni i Młodzi” za Panią Walewską i Schab w „Pończoszkach”
  • Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za Roladę z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za Suszoną szynkę domową
  • Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Żur wielkanocny Maryniak
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za Białą kiełbasę
  • Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za Dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.

 

Kategoria specjalna dla Szkół gastronomicznych

 

W kategorii potrawy mięsne wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:

 

I miejsce: Marcel Kałandziak Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym.

 

II miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem.

 

III miejsce: Anna Derwich – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pieczeń z kiełbasy z jajem w cieście.

 

Wyróżnienia

  • Angeliki Kłopockiej – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierś kaczki w pomarańczach
  • Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Białą kiełbasę i Żurek.

 

W kategorii potrawy wielkanocne wypieki wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:

I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.

II miejsce: Uczniowie I klasy w zawodzie kucharz za Sernik z malinami.

III miejsce: uczniowie II klasy w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą.

 

Wyróżnienia:

  1. Uczennice Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance:
  • Martyna Mańczak za Sernik z rosą
  • Kinga Kraszewska za Mazurek Kajmakowy
  • Marcelina Sobczak za Babkę zebrę pojawiam się i znikam.
  1. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Mazurek oraz Sernik Pistacjowy.
  2. Kacper Karolewski – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Babeczki.

Laureaci nagrody Grand Prix otrzymali czeki o wartości 500 zł ufundowane przez Instytut Skrzynki zestaw   piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego  w Szreniawie. Wszyscy laureaci otrzymali także zestawy upominków od powiatu poznańskiego.  Nagrodzeni uczniowie szkół gastronomicznych otrzymali także książki „Tradycje Kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, która miała premierę w grudniu zeszłego roku. Instytut Skrzynki był patronem tego wyjątkowego wydawnictwa.

Konkurs odbył się przy współpracy:  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Lokalnej Grupy Działania „Źródło”, TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 24.03.2024, 21:59
  • Ostatnia edycja: 25.03.2024, 20:28
element dekoracyjny
element dekoracyjny